Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Alberto Manguel

Alberto Manguel

Alberto Manguel s-a născut în anul 1948 la Buenos Aires, dar a crescut la Tel Aviv, unde tatăl sau a fost primul ambasador argentinian în Israel. La șapte ani, când familia lui s-a întors în Argentina, a învățat spaniolă, până atunci vorbind doar în engleză și germană cu guvernanță. La șaisprezece ani, în timp ce lucra la Librăria Pygmalion din Buenos Aires, l-a cunoscut pe Jorge Luis Borges, deja orb la vremea aceea, care l-a rugat să vină la el acasă și să îi citească. Manguel i-a citit vreme de patru ani, până în 1968, relația stabilită astfel între cel doi influențând decisiv destinul tânărului. Din 1970, Manguel a trăit în Franța, Anglia, Italia, Tahiti, a citit enorm, a scris articole și eseuri, a tradus și a editat cărți, a ținut conferințe la diferite instituții educaționale. În 1980 a elaborat împreună cu Gianni Guadalupi The Dictionary of Imaginary Places, fascinant catalog al locurilor imaginare din literatură lumii. În 1983 a coordonat impresionantă antologie Black Water. The Book of Fantastic Literture. După aceea s-a mutat la Toronta, Canada, unde a locuit împreună cu familia aproape douăzeci de ani. În anul 2000 a cumpărat și a renovat o casă parohială din regiune Poitou-Charentes din Franța, unde locuiește acum, aproape de o biblioteca de 30 000 de volume. De-a lungul anilor a scris române, a realizat antologii de proză și nu numai, a publicat volume de eseuri, cele mai recente fiind The Traveler, the Tower, and the Worm: the Reader aș Metaphor (2013) și Curiosity (2015).  Istoria lecturii (1996) și Biblioteca nopții (2006), ambele publicate la Editura Nemira în 2011, rămân printre cele mai importante cărți ale sale. Opera lui a fost recompensată cu numeroase premii, autorul a beneficiat de Bursă Guggenheim și a obținut un doctorat la Universitatea din Liège. În Franța, i s-a conferit titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor.


Istoria lecturii

Istoria lecturii

Cartea perfectă pentru orice iubitor de cărțiÎntr-o clipă magică a copilăriei tale, pagina unei cărți – acel șir de simboluri confuze și străine – a căpătat sens și universuri întregi ți s-au deschis. Ai devenit, irevocabil, un cititor.Cunoscutul eseist și editor Alberto Manguel pornește de la acest moment esențial pentru a explora conversația începută acum 6.000 de ani între cuvinte și acel erou fără de care cartea ar fi un obiect lipsit de viață: cititorul. Manguel abordează cu măiestrie cititul ca seducție, ca rebeliune și ca obsesie, urmărind istoria bizară și fascinantă a progresului cititorului de la tăblița de lut la pergament, de la codex la cărțile digitale.Acest studiu al istoriei lecturii pornește de la cele mai vechi texte inscripționate pe tăblițe de lut în scrierea cuneiformă din Mesopotamia și hieroglifică din Egiptul antic, trece prin cluburile de lectură din Franța medievală formate ad-hoc la sesiunile de tors ale femeilor, inventarea tiparului în secolul XV, obiceiul pierdut al lecturilor cu voce tare (care și-au dobândit repede reputația de a fi subversive), apariția colecțiilor moderne de cărți, până la nașterea unui public cititor vast și revoluția digitală de astăzi.Istoria lecturii este, astfel, o carte care își propune să provoace cititorul și să-l integreze într-o lungă tradiție a bibliofiliei.„O minunată îmbinare de erudiție și eseu biografic... Manguel scrie atât de frumos și de încântător, încât ne molipsește neîncetat cu entuziasmul său.“PHILIP LOPATE„Manguel a abordat subiectul copleșitor al pasiunii noastre pentru cărți și a reușit să-l transforme într-o carte în care se întrevede propria-i pasiune.“MICHIKO KAKUTANI, The New York Times..


6999 lei

În stoc
Jurnal de lectură

Jurnal de lectură

Reflecţiile unui cititor pasionat asupra unui an al cărţilor. În vreme ce călătorea la Calgary, Alberto Manguel a fost frapat că romanul pe care îl citea (Goethe, Afinităţi elective) părea să reflecte haosul social al lumii în care trăia. Un articol din ziarul acelei zile era brusc pus în lumină de un pasaj din roman, o lungă reflecţie stârnită de un singur cuvânt. Atunci a hotărât să păstreze aceste momente, recitind o carte în fiecare lună, alcătuindu-şi astfel Jurnalul, de o voluptate molipsitoare a lecturii, care ca orice literatură de calitate, reprezintă un adevărat festin intelectual pentru gândire. O idee elegantă şi binevenită, pe subiectul miracolului minor care se petrece ori de câte ori deschidem o carte şi o lume prinde formă în mâinile noastre.Jurnalul de lectură: un volum de note, gânduri şi impresii de călătorie despre prieteni, despre evenimente publice şi personale, provocate toate de lectura sa. De la Don Quijote (august) la Insula Doctorului Moreau (februarie) şi la Kim (aprilie), Manguel ne poartă printr-o aventură unică în literatură şi în viaţă şi demonstrează cum, pentru cititorul pasionat, una nu poate fi separată de cealaltă.Un Don Juan al cărţilor? Un jurnal elegant eliptic şi confuz contemporan, despre oraşe revizitate şi cărţi recitite. Manguel? Un strălucit causeur şi conferenţiar pe toate continentele.„Lecturile sale sunt eclectice, de la H.G. Wells la Conan Doyle, de la Margaret Atwood la Kipling şi Goethe, trecând prin Chateaubriand, Virginia Woolf şi Chesterton. Manguel găseşte un deliciu în alcătuirea listelor, fie ele de autori preferaţi de romane poliţiste, de oameni de ştiinţă, de nebuni sau de eroi ai literaturii. Jurnalul său este o mină de aur a «Neaşteptatului», iar personalitatea sa caldă şi profund cultivată îi va vrăji pe toţi cei care se dau în vânt să citească şi să reflecteze.“ Publishers WeeklyBinecunoscut antologist, traducător, eseist, romancier şi editor, Alberto Manguel a primit ordinul Chevalier de L’Ordre français des Arts et des Letrres...


3844 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă