Dealuri în arșița se adresează amatorilor de aventură și mister, purtându-i în inima Transilvaniei.
Locul principal al desfășurării acțiunii din Dealuri în arșița îl reprezintă un centru de călărie înființat pe locul unei foste ferme de hamei, într-o vale îngustă înconjurată de dealuri, la un kilometru distanță de cel mai apropiat sat.
Tudor, proprietarul fermei, dispare în timpul unei plimbări peste dealurile din împrejurimi, iar posibilitatea de a se fi rătăcit sau de a fi căzut de pe cal este esclusa din start, el fiind un calaret experimentat și un bun cunoscător al zonei. În plus, urmele de sânge de pe șaua calului care se întoarce singur la fermă după lăsarea întunericului aprind cele mai rele temeri ale Andrei, partenera lui Tudor.
La față locului sunt trimiși doi polițiști de la Brașov: Șerban – detașat disciplinar de la București și Raluca – pentru care cercetarea în teren este complet străînă. Întâmpinați cu neîncredere și chiar cu ostilitate – li se reproșează lipsa de acțiune din partea autorităților, angajații fermei organizându-și singuri acțiunile de căutare – cei doi pornesc într-o cursa contra cronometru pentru rezolvarea cazului.
De la ciobanul care l-a zărit pe Tudor în ziua dispariției – unicul martor – cei doi anchetatori află că din direcția lui Tudor s-au auzit două împușcături – amănunt care lipsea din declarația inițială.
În plus, ciobanul le povestește că în ziua imediat următoare dispariției i-a întâlnit, pe când era cu oile la pășune, pe Sergiu, medicul veterinar care locuiește aproape de fermă, în trecut prieten apropiat al lui Tudor și pe Magda, o veche clientă de-a fermei.
Că o coincidență, din cercetarea extrasului de cont al fermei rezultă transferuri regulate de bani către Magda, iar un angajat al fermei declara că această din urmă a avut mai multe dispute cu Tudor în ultimul an.
Anchetă ia, însă, o cu totul altă direcție atunci când Șerban primește pe neașteptate un telefon de la Sergiu.
Dealuri în arșița oferă cititorilor, pe lângă intrigă polițistă, o incursiune în peisajul natural din Podișului Târnavelor aflat departe de cărările bătătorite și cu care Florina Popescu s-a familiarizat în decursul excursiilor călare efectuate de-a lungul ultimilor ani.