Cel mai tradus scriitor român din toate timpurile, Constantin Virgil Gheorghiu (1916‑1992), s‑a născut în Războieni, Neamț. După studii de litere și filosofie la București – iar mai apoi de teologie la Heidelberg –, va alege calea exilului, stabilindu‑se, în 1948, în Franța. Răsunătorul său roman Ora 25 este considerat, alături de Minunata lume nouă a lui Aldous Huxley ori 1984 a lui George Orwell, una dintre cele mai importante cărți ale secolului al XX‑lea.
Prin Dracula în Carpați – o carte uluitoare, rămasă în manuscris până astăzi, în care autorul se întrece pe sine ca romancier –, Constantin Virgil Gheorghiu își încununează practic opera de scriitor al exilului românesc, începută în 1949 cu Ora 25.
Un irlandez, lucrând la o teză de doctorat despre Dracula pe care urma să o susțină la Universitatea din Chicago, pleacă într‑o călătorie de documentare în Carpați, sperând că cercetările sale vor lămuri multe dintre necunoscutele vampirologiei. În puțină vreme, tihna meleagurilor moldave îi va schimba cursul vieții. O serie de rapoarte ale autorităților din zona Petrodavei, ce semnalează cazuri incredibile de învieri din morți, într‑o nebuloasă a anchetelor cu o mulțime de necunoscute, va conduce însă la reluarea cercetărilor dintr‑o cu totul altă perspectivă…