Studiile din volumul de fața sunt consacrate procedurii civile, domeniu de o semnificație juridica particulara pentru destinul justiției și al democrației. De aceea nu trebuie sa surprinda remarca facuta de catre doi mari doctrinari francezi, conform careia procedura este intr-o anumita masura „l’enfant terrible de la famille juridique”. Observațiile evocate sunt destinate sa evidențieze rolul tot mai important pe care-l ocupa „procedura” in lumea contemporana și nu doar in domeniul strict al valorificarii drepturilor subiective in fața autoritaților judiciare.
Volumul oferit cititorilor, prin generozitatea prestigioasei Edituri „Universul Juridic”, cuprinde studii de actualitate, intrucat majoritatea acestora sunt consacrate unor instituții procesuale – rolul activ al judecatorului, competența internaționala, reprezentarea parților in procesul civil, medierea, contestația la executare etc. –, astfel cum acestea și-au gasit reglementarea in cuprinsul noului Cod de procedura civila. El cuprinde insa și unele abordari mai generale, cum sunt cele privitoare la sistemul judiciar – raspunderea patrimoniala a magistraților –, la pensionarea cadrelor didactice universitare și la situația actuala a invațamantului juridic romanesc.
Suntem incredințați ca studiile din acest volum pot contribui la promovarea unei legislații de natura a conduce la ameliorarea sistemului judiciar, la optimizarea și raționalizarea studiilor juridice universitare, dar și la formarea unei jurisprudențe unitare.