Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Înainte de Big Bang. Laura Mersini-Houghton

Înainte de Big Bang. Laura Mersini-Houghton

Laura Mersini-Houghton
  • 4900 lei
În stoc

Wishlist

Inainte de Big Bang. Originea Universului si ce se afla dincolo de el


Ce a existat inainte de Big Bang si ce exista in afara universului pe care acesta l-a creat?

Pana de curand, oamenii de stiinta nu puteau decat sa ghiceasca ce se afla dincolo de limitele continuumului spatio-temporal. Cu toate acestea, noi instrumente stiintifice ne ofera astazi posibilitatea de a privi dincolo de frontierele universului nostru si de a ne testa teoriile despre ceea ce se afla acolo. Cercetarile revolutionare ale lui Mersini-Houghton sugereaza ca ne aflam intr-un peisaj cuantic ce ascunde o multitudine de alte universuri, probabil chiar si secretul originilor existentei insesi. Dovezi recente au dezvaluit semnaturile unor astfel de universuri inrudite pe intinderea cerului nostru nocturn, confirmand activitatea teoretica a lui Mersini-Houghton si oferind dovezi ca universul nostru este doar un simplu membru al unei familii cosmice nesfarsite.

O uluitoare calatorie prin multivers, Inainte de Big Bang ne va schimba modul in care percepem universul si locul pe care il ocupa omenirea in imensitatea insondabila a cosmosului.

 

O explorare entuziasta a inceputurilor universului. - Kirkus Reviews

 

Un tur captivant al cosmosului, sub indrumarea uneia dintre cele mai stralucite minti din domeniul astrofizicii. - The Washington Post

 

O lectura edificatoare despre formarea universului si misterele existentei noastre, care continua sa ne framante. - The Space Review

 

Laura Mersini-Houghton ofera o descriere fascinanta a contextului si motivelor care au stat la baza uluitoarei sale ipoteze cu privire la principiile fizice care ar fi putut determina originea exploziva a universului nostru. - Roger Penrose, laureate al Premiului Nobel pentru fizica


Traducere din limba engleza de Constantin Dumitru-Palcus.


 

Fragment din cartea "Inainte de Big Bang" de Laura Mersini-Houghton:


"Sansa a facut ca descoperirea peisajului teoriei corzilor a iesit la lumina tocmai cand incepeam sa-mi dedic cercetarile in intregime creatiei universului. In ianuarie 2004, cand am ajuns la Universitatea de la Chapel Hill din Carolina de Nord, eram convinsa ca, pentru a face cercetari semnificative privind originile universului nostru, aveam nevoie de un rezervor de universuri embrionare din care sa aleg. Totusi, nu aveam nicio idee preconceputa legata de cum ar trebui sa arate teoria finala a universului, asa ca mi-am inceput investigatia despre originile universului fara sa am habar unde ma va conduce.

Aveam totusi o banuiala privind locul in care probabil ca nu ma va duce - la o crestere a sanselor mele de titularizare. Sub presiunea deciziilor legate de titularizare, lectorii universitari lucrau mult peste program si majoritatea decideau sa se alature domeniilor statornicite de cercetare, cum era, in domeniul meu, cosmologia postinflationista. Animati de preocuparea pentru cariera mea stiintifica, mentorii mei m-au sfatuit sa aleg aceasta cale si sa evit sa lucrez la probleme dificile de mare risc, cum ar fi crearea universului, macar pana la obtinerea titularizarii. Ei mi-au recomandat sa lucrez la subiecte mai conventionale si sa ma alatur grupurilor numeroase de cercetare, conduse de personalitati bine-cunoscute. 

Avand in vedere ca doar circa 30% dintre absolventii studiilor doctorale reusesc sa-si gaseasca un job in mediul universitar si inca si mai putini sunt capabili sa avanseze pe calea titularizarii, aceste sfaturi erau menite sa ma ajute sa prosper in noua mea profesie si sa ma asigur ca ramaneam in cadrul ei. Unii dintre colegii mei din comunitatea mai larga a fizicii urmau in mod clar sfaturi similare. Ei vorbeau despre faptul ca trebuie sa fii atent sa-ti orientezi cariera din timp alaturandu-te taberei "potrivite", fara sa deranjezi pe nimeni din tabara "rivala". Desi am auzit despre consecintele contrazicerii curentului dominant, tot nu puteam intelege pe deplin de ce dezbaterea deschisa a ideilor cu alti oameni de stiinta ar putea fi considerata ca atac personal la adresa lor. Si, intr-adevar, dupa ce mi-am gasit nisa in lumea fizicii, s-a dovedit ca nu asa stateau lucrurile.

Hotarat lucru, eram intru totul constienta ca a te ocupa de subiecte riscante, care trec dincolo de limite, nu era un lucru intelept din punct de vedere profesional. Nu trebuia decat sa ma gandesc la tristul exemplu al lui Hugh Everett ca sa inteleg asta. Dar devenisem fizician teoretician tocmai pentru ca eram fascinata de probleme ca inceputul si sfarsituI universului si deja imi dedicasem tot timpul liber acestor subiecte inca dinainte de a ajunge la UNC. Mi s-a parut foarte greu sa rezist atractiei fata de ceea ce imi starnise din capul locului interesul pentru stiinta. Cand am avut ezitari in privinta unei decizii importante, intotdeauna am ales varianta pe care sa n-o regret ulterior. Iar cand am ajuns la UNC Chapel Hill am stiut ca, daca nu voi lucra la originile universului, s-ar putea sa regret pentru tot restul vietii. Asa incat acesta a fost domeniul de cercetare pe care l-am ales."


Etichete: Alexandria Librării, Înainte de Big Bang. Laura Mersini-Houghton, Editura Trei

Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie

Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.