„Socrate în blugi este un pariu cu adolescenţii de orice vârstă: oamenii curioşi, sensibili şi inteligenţi, pentru care succesul în viaţa personală şi în carieră nu a redus la tăcere întrebările sâcâitoare cu privire la sensul vieţii, nici nu a suprimat mirările copilului fascinat de cum se petrec lucrurile pe lume. Miza pariului, la fel ca în Apologia lui Socrate, e că filosofia rămâne cea mai bună pregătire pentru viaţa de adult.
Orice bun povestitor are un talent aparte pentru a asculta reveriile, revoltele şi sfâşierile interioare ale semenilor săi; iar când acesta are şi bagajul conceptual rafinat pentru a distila asemenea frământări existenţiale, rezultatul devine un excepţional manual de orientare pe harta valorică a lumii de azi." - Cristian Iftode, conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie – Universitatea București
„Adolescența e vârsta marilor întrebări, cu alte cuvinte, a filosofării celei mai sincere, a interogației cutremurătoare de certitudini. Socrate în blugi se adresează lor, tinerilor «filosofi» care plătesc cu insomnia fiecare mirare. Laurențiu Staicu îndrăznește să vorbească pe limba adolescenților într-o carte care ar trebui parcursă de fiecare dintre acești cercetători neîmpăcați ai condiției umane. O carte care îţi trezește, la orice vârstă, cheful de gândit." - Liviu Lucaci, scriitor
„Așadar, dacă e făcut pentru acțiune, omul nu poate fi fericit când stă pe loc, pasiv, când nu acționează. Fericirea lui nu poate veni decât din activitate. Dar ce fel de activitate trebuie să desfășoare omul ca să atingă sau să obțină fericirea? Simpla mișcare a membrelor, plimbarea, să zicem, chiar dacă are o seamă de virtuți, nu este suficientă.
Aici intervine cealaltă parte importantă a omului, anume rațiunea. Omul nu are doar corp, spune Aristotel, ci și rațiune sau minte, cum am zice noi azi, mai puțin pretențios.
Iar rațiunea este cea care îl îndeamnă să acționeze în acord cu virtuțile și să evite acțiunile rele sau vicioase. De unde decurge, foarte elegant și simplu, că fericirea nu poate fi altceva decât activitatea sufletului în acord cu virtutea!
Omul nu e fericit decât atunci când acționează, când se comportă virtuos."