In vreme ce in intreaga lume sute de castele se ruineaza, pe internet apar aproape zilnic noi site-uri ale unor castele. Cartea de fata ofera informatii ample din istoria castelelor de pretutindeni, evidentiind de fiecare data de ce si cand au fost ele inaltate, tipurile de castele, modul cum au fost construite, modul de viata al seniorului si al castelanilor. Glosarul inclus la sfarsitul cartii explica o multitudine de termeni specifici de castelologie. Ca o completare, in fiecare capitol sunt incluse linkuri catre cele mai interesante site-uri specifice, cu informatii scrise, imagini, filmulete, jocuri, muzica de epoca, toate extrem de utile pentru cei care vor sa afle cat mai multe despre castele.
Fragment din Enciclopedia Larousse- Castele
Cucerirea unui castel
Elementul-surpriza constituia arma cea mai de pret a armatei atacatoare. Asediul se putea termina inainte de a incepe, atunci cand atacul surprindea castelul nepregatit. Daca aparatorii nu erau permanent vigilenti, inamicul se putea strecura oricand inauntru. Asediatorii incercau sa mituiasca pe cineva dinauntru pentru a-i lasa sa intre.
Daca atacul-surpriza nu dadea roade, etapa urmatoare era asaltul direct. In cel mai simplu caz, soldatii inamici escaladau zidurile, folosind scari, in vreme ce altii trageau cu sageti aprinse pentru a-i acoperi. Daca aceasta incercare dadea gres, construiau masini de asediu. Pentru ca ele sa ajunga pe roti in aproprierea zidurilor, santul inundat era umplut cu pamant.
Masini de asediu
Cea mai importanta masina de asediu era un turn mobil, cu care se ajungea la parapet. insa acesta era vestit pentru instabilitatea sa, rasturnandu-se pe un teren denivelat. Pentru a provoca distrugeri, se folosea berbecele sau o catapulta uriasa. Cu ajutorul acestora se spargeau zidurile. Berbecele, fiind manevrat de zeci de soldati, se dovedea mai precis. Insa cele doua arme construite pe sistemul cumpenei, catapulta si balista, produceau mai multe victime.
Balista, o catapulta perfectionata, era mai puternica si mai precisa. Cei care o manuiau erau atat de priceputi, incat reuseau sa loveasca in acelasi loc al zidului de multe ori, subrezindu-l si distrugandu-l. "