Harriet Beecher Stowe (14 iunie 1811 - 1 iulie 1896) - abolitionista si scriitoare americana. Romanul "Coliba unchiului Tom (1852) infatiseaza viata african-americanilor sub sclavie; cartea a fost foart bine primita in nordul SUA si in Anglia, dar si-a atras ura celor din sudul Statelor Unite, care erau in favoarea sclaviei. Cand a intalnit-o pe Stowe, Abraham Lincoln i-a spus: "Decu aceasta este mica batrana, care a inceput acest nou razboi!".
"Coliba unchiului Tom“, romanul care a încantat atatea generatii de cititori, se numara si astazi printre cartile cele mai citite de pe glob. A fost tradusa în peste 25 de limbi si autoarea ei poate fi considerata, pe drept cuvânt, ca fiind una dintre femeile celebre ale literaturii.
Harriet Beecher Stowe nu se gândise niciodata ca va fi scriitoare! Era o femeie simpla, preocupata de cresterea copiilor ei si de treburile casnice.
Aceasta femeie modesta a scos primul strigat de revolta în favoarea sarmanilor robi de culoare, pe care stapânii lor îi vindeau ca pe orice mobila uzata sau îi puneau la muncile cele mai grele. Adânc îndurerata de suferintele si umilintele negrilor, ea a hotarât sa-i scrie directorului unui ziar, care a încurajat-o, publicând primul reportaj din viata negrilor.
Nimeni nu se putea îndoi de sinceritatea scriitoarei. Primului ei reportaj i-a urmat un al doilea, apoi al treilea... Astfel s-a nascut o carte care dezvaluia lumii întregi faptul ca, în plin secol al XIX-lea, sclavia mai dainuia ca o institutie recunoscuta prin Constitutia americana. Autoarea nu putea sti atunci ca sclavia negrilor americani nu era decât unul dintre aspectele sclaviei universale.
În zilele noastre acest roman nu a pierdut nimic din actualitatea sa. Izolat timp de decenii în anumite biblioteci destinate unui tineret crescut în respectul acelor traditii burgheze, care au întarit discriminarile rasiale si situatia de „inferioritate“ a unei anumite categorii sociale, „Coliba unchiului Tom“ este si astazi o acuzatie adusa acelora care n-au reusit înca sa se elibereze de prejudecatile din trecut.