Concert in memoria unui inger a fost distins in 2010 cu Premiul Goncourt pentru nuvela. Pana in prezent, volumul a fost tradus in 15 limbi.
Intr-un catun idilic din Franta, o respectabila doamna in varsta pe care justitia a exonerat-o de orice vina este pe punctul de a-si marturisi vina. In mijlocul oceanului, un marinar taciturn afla ca si-a pierdut o fiica. Telegrama cea cruda nu ii spune insa care din cele patru. Oare inima de tata ii va sopti ceva? Destinele a doi tineri muzicieni sunt frante de o crima. Insa cine este mai vinovat: cel care a cedat o clipa, sau cel care a raspandit in jurul lui ura ani de zile? Se va folosi prima doamna a Frantei de un secret abominabil pentru a se razbuna pe cel care nu o mai iubeste?
Fiecare dintre protagonistii celor patru nuvele ajunge, intr-o situatie-limita, sa-si cunoasca fata cea mai intunecata. Insa nu toti asculta de impulsurile inavuabile pe care le naste egoismul pur. Pentru unii, atata vreme cat nu sunt imuni la remuscari, mantuirea este posibila. Pentru altii, desi se afla la un pas de ea, nu. Schmitt sondeaza profund si dezinvolt in acelasi timp adancimile constiintei omenesti si surprinde clipele fulgurante cand morala invinge sau este invinsa, iar omul devine fie inger, fie diavol.
In Concert in memoria unui inger, fiecare nuvela este o variatiune pe tema izbavirii - umorul, uneori negru, si simplitatea mereu inselatoare se pun in slujba unei reflectii originale. - Le Figaro litteraire
Eric-Emmanuel Schmitt este, mai presus de toate, un mare povestitor. - L'Express
Ca un dirijor, Eric-Emmanuel Schmitt orchestreaza aici una dintre cele mai frumoase compozitii. Miscarile acestui concert, nuvelele, sunt parabole care oglindesc aspiratiile si umorile noastre. - Le magazine des livres
Un Schmitt de zile mari, care ne duce cu gandul la Trei povestiri ale lui Flaubert. - Le Parisien
Traducere din limba franceza de Simona Brinzaru.