Victor Hugo (1802-1885) este unul dintre cei mai importanţi scriitori francezi. Poet, dramaturg, prozator, reprezentant de seamă al romantismului, dar şi un intelectual angajat, el a jucat un rol important în istoria secolului al XIX-lea. A fost pair al Franţei, senator de Paris şi membru al Academiei Franceze, fiind considerat încă în timpul vieţii un adevărat monument al literaturii franceze.
A scris, între altele, poemul epic Legenda secolelor (1859, 1877, 1883), romanele Notre-Dame de Paris (1831) şi Mizerabilii (1862), care s-au bucurat de mare succes, dar şi dramele romantice Hernani (1830), Regele se amuză (1832) sau Ruy Blas (1838).
Fragmentele publicate aici sub titlul Cosette, respectiv Gavroche,fac parte dintr-un roman de referinţă al literaturii franceze – Mizerabilii. Acest roman istoric, social şi filosofic este o frescă plină de viaţă a societăţii franceze de la începutul secolului al XIX-lea, iar autorul plasează în prim-plan existenţa oamenilor simpli.
Povestea micuţei Cosette, fetiţa tratată cu o cruzime ieşită din comun şi salvată în cele din urmă de la o viaţă plină de privaţiuni, ca şi povestea lui Gavroche, al cărui nume a devenit sinonim cu ştrengarul parizian cu inimă mare şi un curaj rar întâlnit, impresionează şi astăzi.