„Titlul acestui eseu este Al patrulea război mondial.
Aceasta presupune, în primul rând, că un al patrulea război mondial este în desfășurare, dar nu sunt atât de naiv încât să nu știu că numai locuitorii din Afganistan sau Irak ar putea fi de acord, chiar și cu eventuale rezerve, pe când locuitorii subalterni din Europa, în care trăiesc și eu, ar putea, cel mult, să admită că există o strategie geopolitică imperială americană, dar nu ar merge atât de departe încât să o numească „război”, să nu mai vorbim de al patrulea război mondial. Dar ce exagerare! Și așa cum spune o vorbă bătrânească piemonteză: „esageroma nèn!” („să nu exagerăm!”). De fapt, este mai bine să exagerezi decât să treci lucrurile sub tăcere! Așa cum spunea Jean-Jacques Rousseau, un paradox este mai bun decât o prejudecată!
În al doilea rând, chiar dacă, la vremea sa, Clausewitz a rezolvat problema afirmând lapidar că războiul real nu e nimic altceva decât o continuare a politicii prin alte mijloace, dacă deschidem un dicționar obișnuit al limbii italiene, descoperim că termenul „război” este rezervat în general operațiunilor de război ale conflictului militar dintre armatele regulate ale statelor suverane. În acest sens specific, au existat în secolul XX doar două războaie mondiale, primul (1914-1918) și al doilea (1939-1945).
Al treilea război mondial nu ar fi existat niciodată și se vorbește cel mult despre războiul rece dintre SUA și URSS, admițând că în unele zone ale lumii (Coreea, Vietnam, Angola etc.), acest război rece sau confruntare globală (global confrontation) a luat forma unei confruntări militare între armate, cu procente de morţi și răniţi însumând câteva milioane de oameni. În ceea ce privește „al patrulea” război, care dă titlul acestui eseu al meu, foarte puțini ar admite că este în desfășurare, și în mod paradoxal o afirmă doar suporterii strategiei imperiale americane, care în realitate susţin că este în curs un război global, războiul împotriva terorismului internațional, combinat cu un al doilea război, împotriva „statelor paria”, pentru a extinde în întreaga lume așa-zisa „democrație”. Cine crede că exagerez când vorbesc despre cel de-al patrulea război mondial este rugat să se adreseze direct domnului Bush senior, așa-zișilor neo-con (neo-conservatorii din SUA) și întregului circ intelectual mediatic european care îi sprijină și îi susține.”
..