Dr. Daniel G. Amen este specialist în neurologie clinică, psihiatria copilului şi a adolescentului şi director al grupului Amen Clinics, Inc., cu sedii în Newport Beach şi San Francisco (California), Bellevue (Washington) şi Reston (Virginia). Clinicile Amen deţin cea mai vastă bază de date din lume de tomografii cerebrale funcţionale asociate unei ample tipologii comportamentale, aceasta totalizând peste 70 000 de scintigrafii. În studiile întreprinse, au fost evaluaţi pacienţi din peste 90 de ţări. Amen este autorul a patru cărţi care au ajuns pe lista de bestselleruri a publicaţiei New York Times. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi experţi din lume în privinţa utilizării imagisticii cerebrale în practica psihiatrică.
Dr. Amen este, de asemenea, profesor asistent de psihiatrie şi comportament uman la Irvine School of Medicine din cadrul Universităţii din California. Este considerat de mulţi un profesor talentat, capabil să explice concepte complexe de neuropsihiatrie, neuroimagistică şi sănătate cerebrală şi să le facă accesibile atât altor profesionişti în domeniu, cât şi publicului larg. Fiind principalul cercetător al celui mai amplu studiu de imagistică şi reabilitare cerebrală ce a implicat jucători profesionişti de fotbal american din întreaga lume, a demonstrat nu numai prezenţa unor forme grave de deteriorare a creierului la un procent ridicat de jucători retraşi din activitate, ci şi că reabilitarea acestora este posibilă în foarte multe cazuri dacă se respectă principiile descrise în această carte.
Printre alte cercetări ale autorului, menţionăm contribuţiile sale în demonstrarea legăturii dintre creier şi comportament, precum şi cele vizând sindromul deficitului de atenţie (ADHD).
A obţinut, pentru activitatea sa, numeroase premii, acordate de Asociaţia Americană de Psihiatrie, Institutul de Psihanaliză din Baltimore, cât şi de Armata Statelor Unite ale Americii.
Cercetările pe care dr. Amen le-a desfăşurat în ultimii 20 de ani au evidenţiat, prin intermediul imagisticii cerebrale, că odată cu înaintarea în vârstă creierul devine mai puţin activ şi, astfel, mai vulnerabil în faţa unor afecţiuni precum depresia şi problemele de memorie.
Azi ştim că un creier păstrat tânăr este cheia pentru a-ţi păstra vitalitatea mulţi ani.
Programele de sănătate prezentate în carte şi inspirate de o nouă abordare în domeniu, alături de cercetările revoluţionare ale autorului, au ajutat sute de persoane care au apelat la clinicile Amen.