Calauziti de adolescentul Dimitrie, pasim pe firul narativ ce ne conduce, surprinzator, spre Taramul de Dincolo. Intamplarile prin care trece Dima, inaripat de dragostea profunda pentru aleasa inimii sale, Marinka, si intruparile Binelui si ale maleficului sunt atat de vii, de sugestive, incat cititorul parcurge febril paginile, iar la capat – cum se intampla cu toate cartile scrise cu maiestrie – regreta ca povestea a ajuns la sfarsit.
Deschizand acest roman al parintelui Alexandru Torik, tinerii vor afla multe lucruri, esentiale, despre credinta ortodoxa: cat de folositoare este rugaciunea in situatiile primejdioase, cum ne apara semnul Sfintei Cruci de prezenta si de uneltirile duhurilor malefice, cat de important este pentru mantuire sa constientizam ca Dumnezeu ne‑a daruit un Vestitor, un inger pazitor, care ne poate insoti cu succes spre Raiul cel de necuprins in cuvinte. Invatam sau ne reamintim ca dragostea adevarata are un pret: sacrificiul. Iubim atat cat jertfim – o invatatura binevenita la orice varsta.
Romanul ne indeamna la meditatie. Esenta sa, samburele din care a crescut arborescent intreaga poveste, este invatatura Mantuitorului: acolo unde este comoara noastra, acolo va fi si inima noastră. De noi depinde: ne vom strange comori, aici, jos, pe pamant sau acolo, in tarii, in vesnicie?