Lucrarea pe care o oferim cititorilor Dreptul Uniunii Europene reprezinta o continuare, fireasca, a demersurilor științifice anterioare, demersuri destinate aprofundarii și actualizarii problematicii dreptului Uniunii Europene. Se adreseaza, deopotriva, teoreticienilor și practicienilor dreptului, dar și specialiștilor aparținand altor domenii. In vederea realizarii, efortul de documentare a vizat, cu precadere, studiul legislației Uniunii Europene (izvoare primare și derivate), valorificarea doctrinei relevante pentru materie, existenta in țara și in strainatate, dar și a jurisprudenței Curții de Justiție a Comunitaților Europene, respectiv a Curții de Justiție a Uniunii Europene (Curtea de Justiție, Tribunalul și Tribunalul Funcției Publice). O atenție deosebita am acordat, in egala masura, principalelor instrumente de lucru ale unor instituții și organe ale Uniunii Europene, instrucțiunilor ori normelor interne de transpunere sau aplicare a dreptului Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, cartea, care pornește de la concepte și aspecte evolutive, prezinta opiniile, existente in materie, legislația Uniunii Europene și jurisprudența instanțelor Comunitaților Europene/Uniunii Europene.
Aceasta reunește, la niveluri diferite de aprofundare, valențe specifice unui curs universitar (prin structura gandita și prin gradualitatea prezentarii informațiilor), dar și caracteristici proprii monografiilor, studiilor și cercetarilor. Complexitatea dimensiunilor avute in vedere a fost urmarita ținand seama de principalii beneficiari carora li se adreseaza. Vorbim despre studenți, masteranzi, doctoranzi din cadrul unor specializari dintre cele mai diverse: drept, drept european și internațional, administrație publica, relații internaționale și studii europene, științe economice, științe politice, științe ale comunicarii, relații publice, limbi straine, limbi moderne aplicate ș.a. Dintr-o alta perspectiva, lucrarea, prin conținutul sau, este de un real folos celor interesați de noul sistem de drept european, aflați la inceput de drum, precum și celor cu preocupari in domeniul practicii europene sau in materii interferente de mai multa vreme, cum este cazul jurnaliștilor care au un rol deosebit de important in diseminarea informației, al oamenilor de afaceri ori al specialiștilor implicați direct in procesul de integrare a țarii noastre in Uniunea Europeana, un loc aparte ocupandu-l cadrele didactice, și nu numai.
Cercetarea reunește, in paginile sale, intr-o mai mica masura, elemente de drept general al Uniunii Europene (noțiuni, izvoare, principii), la care se adauga acțiunile care pot fi formulate in fața instanțelor Uniunii Europene (acțiunea in anulare, excepția de ilegalitate, acțiunea in carența, acțiunea preliminara, acțiunea pentru incalcarea obligațiilor ce revin statelor in temeiul Tratatelor).