Cursul trateaza, din perspectiva teoretica și practica, aspecte de drept instituțional și material al Uniunii Europene, precum: principiile fundamentale de drept unional; procedura, acțiunile directe și mecanismele jurisdicționale in fața Curții de Justiție a Uniunii Europene; cele patru libertați fundamentale ale pieței interne; elementele generale privind politicile Uniunii (piața interna, concurența, politica comerciala comuna).
Analiza evolutiva a legislației comunitare/unionale și a jurisprudenței Curții de la Luxemburg completeaza și susține aspectele elementelor teoretice prezentate, alaturi de referirile directe la modul in care autoritațile publice și instanțele judecatorești din Romania au aplicat și interpretat dreptul Uniunii Europene. Noutațile legislative și jurisprudențiale pot fi regasite in paginile manualului, inclusiv cele referitoare la modul in care Uniunea Europeana și statele membre s-au poziționat fața de criza sanitara mondiala.
Autorii manualului, teoreticieni și practicieni in domeniul afacerilor europene, subliniaza specificitatea dreptului Uniunii Europene, raportarea sa la dreptul internațional public, precum și modul in care se aplica in dreptul național al statelor membre. De asemenea, sunt evidențiate aspectele practice care arata modul in care cetațenii europeni beneficiaza de prevederile de drept al Uniunii, ei fiind in centrul acțiunilor acestei organizații internaționale interguvernamentale de integrare, care și-a propus, de-a lungul istoriei sale, nu numai sa mențina pacea, dar și sa asigure „bunastarea popoarelor”.
Așadar, „Dreptul Uniunii Europene II” reprezinta un instrument de lucru util pentru practicienii din domeniu (magistrați, funcționari publici, membrii ai profesiilor liberale din domeniul juridic), dar și un manual de baza pentru studiul dreptului Uniunii Europene in cadrul diferitelor programe universitare de profil.