Cartea MEMOMED 2019 ediția 25 este structurat în două volume.
Lucrarea MEMOMED 2019 este recomandată atât medicilor și farmaciștilor cât și celor interesați de cunoașterea celor mai noi informații și practici terapeutice.
Volumul 1 - Memorator de farmacologie alopată: 1152 pagini
Volumul 2 - Ghid farmacoterapic alopat și homeopat: 344 pagini
„Ajuns la un sfert de secol de existența, Memoratorul de Medicamente a fost și a rămas un instrument practic utilizat de către farmaciști și de către medici pentru actualizarea continuă a informațiilor din domeniul medicamentului și pentru prescrierea optimă a acestora.
Am asistat în ultimii ani la fenomenul de creștere a procentului de pacienți vârstnici în populație și implicit la o creștere a cererii pentru serviciile medicale datorată polipatologiei și polimedicatiei întâlnite la această categorie de populație. De asemenea, bolile cu mortalitate mare și cu frecvența crescută în populație au determinat producătorii de medicamente să investească în cercetare pentru descoperirea unor molecule noi, eficiente și sigure.
Cu toate că introducerea medicamentelor noi în terapie, reprezintă un proces complex, anevoios și costisitor, cercetarea din ultimii 20 de ani s-a concentrat asupra unor arii terapeutice neacoperite suficient din punct de vedere farmacologic: boli degenerative, cancer, patologii inflamatorii cronice cu componentă autoimună, boli rare. În acest context, o amploare deosebită a luat-o dezvoltarea terapiei biologice, anticorpii monoclonali nou înregistrați antagonizand fie efectul citokinelor (IL1, IL6; TNFa etc.) fie efectele activării unor factori de creștere implicați în dezvoltarea și progresia tumorilor: factor de creștere epidermic, molecule de adeziune ale celulelor epiteliale, factor de creștere endotelial vascular, factor de creștere epidermic uman, etc.
O atenție deosebită a fost acordată bolilor rare și chiar dacă cercetarea în acest domeniu este relativ deficitară datorită eșantionului de populație restrâns, progresele făcute prin autorizarea medicamentelor orfane sunt remarcabile.
Industria farmaceutică a investit și în domeniul formulărilor farmaceutice noi și al asocierilor fixe de medicamente cu scopul creșterii aderenței la tratament.
Toate aceste informații sunt incluse în ediția curentă a Memoratorului de Medicamente și contribuie la informarea continuă a profesioniștilor care lucrează în domeniul sănătății.” (Acad. Prof. Dr. Doc. Dumitru Dobrescu, în prefață lucrării MEMOMED - ediția 25)