„Cum s-a construit Turcia, cine este Mustafa Kemal devenit mai târziu Atatürk sau care au fost planurile trecerii de la Imperiul Otoman la înființarea Republicii Turcia sunt detaliate în acest volum. De la migrațiile din spațiul balcanic la pacea de la București (1812) sau războaiele balcanice și până la schimbarea alfabetului arab cu cel latin sunt studii care aduc la lumină dezvoltarea relațiilor dintre state. Ruperea turcilor cu trecutul și pasul spre zona europeană.
Cititorii vor găsi un studiu despre minoritatea turco-tătară din România cât și dorința unora dintre aceștia de a emigra în Anatolia grație unei înțelegeri între state.
Redefinirea relațiilor din spațiul Balcanic după primul război mondial le-am dedicat un spațiu suficient pentru a putea înțelege demersurile care au dus la înființarea Înțelegerii Balcanice (1934). Am dezvoltat analiza despre Tratatele de Pace de la Paris (1919 – 1920) și Tratatul de la Lausanne și Montreux deoarece Strâmtorile și regimul acestora privesc nu doar Turcia ci și celelalte state riverane printre care și România, chiar și azi.
Despre vizita lui Ismet Inönü la Stalin cât și aspecte din memoriile urmașului lui Atatürk cât și refuzul primirii lui Albert Einstein de a se muta în Turcia din cauza prigonirii evreilor vin să completeze informațiile cu privire la zona balcanică.
Una dintre cele mai mari construcții de profil – construirea canalului Dunăre – Marea Neagră cât și dezintegrarea Uniunii Sovietice completează analiza acestui spațiu geografic.
Nu în ultimul rând m-am oprit asupra unor memorii: Dinu C. Giurescu, Ștefan Andrei și Mihail Gorbaciov cât și un tablou dedicat celui mai mare om politic: Ion I.C. Brătianu.”
Ionuț Cojocaru