„S-a spus că Polonia ar fi moartă, secătuită, înrobită, dar iată aici dovada vieţuirii şi a triumfului ei. Ca şi Galileo, oricine va fi obligat să gândească: E pur si muove când, în faţa ochilor întregii lumi, acest omagiu va fi acordat însemnatului patrimoniu al Poloniei şi geniului său.
Acest omagiu nu mi-a fost acordat mie − pentru că pământul Poloniei este roditor şi nu duce lipsă de scriitori mai buni decât mine −, ci patrimoniului polonez şi geniului polonez.”
Henryk Sienkiewicz, Discurs rostit la Banchetul Nobel,
Stockholm, 10 decembrie 1905
„Romanul Fără dogmă (1891) a apărut în momentul în care în literatura polonă se constatau primele simptome ale neoromantismului. Noutatea şi moda erau legate de întreaga atmosferă a sfârşitului de veac, definită prin expresiile decadentism sau fin de siècle.”
Julian Krzyżanowski
„Care dintre contemporanii noştri n-a cetit, nu cu ochii, ci cu bătăile inimii sale, ceva măcar din operele omului [...] care, în Fără dogmă, a creat acel chip al Anielcei, superior tuturor figurilor de blânde femei jertfite care rătăcesc prin paginile scrisului modern?”
Nicolae Iorga
„Am citit Fără dogmă cu mare plăcere. Este, fără îndoială, un roman interesant şi inteligent, plin de reflecţii, de aforisme şi de analogii cu Hamlet şi Empedocle, […] dar totul se desfăşoară într-o atmosferă atât de caldă şi pitorească, încât parcă ai vrea să te însori cu Aniela şi să iei micul dejun la Płoszów.”
Anton Pavlovici Cehov