Giorgio Agamben (n. 1942) este unul dintre cei mai importanţi filosofi italieni din ultimele decenii. A urmat studii de drept şi de filosofie la Roma, oraşul său natal, încheiate cu o teză despre gândirea politică a lui Simone Weil (1965). În aceeaşi perioadă frecventează mediile artistice şi literare italiene, jucând rolul apostolului Filip în filmul lui Pier Paolo Pasolini, Evanghelia după Matei (1964). La sfârşitul anilor ’60 îl regăsim printre participanţii la miticele seminarii de la Thor (Franţa), susţinute de Martin Heidegger şi dedicate filosofiei greceşti. A predat în numeroase universităţi europene şi americane. Este editorul şi comentatorul atent al operelor lui Walter Benjamin şi Jacob Taubes.
Filosofia sa se preocupă şi influenţează domenii din cele mai diverse, cum sunt estetica, teologia, imunologia, dreptul sau teoria politică. Din bogata sa operă amintim, Timpul care rămâne: un comentariu al Epistolei către Romani (2000), Deschisul: omul şi animalul ( 2002), Profanări (2005), Împărăţia şi gloria (2007). Lucrarea sa cea mai celebră şi mai controversată este Homo sacer, un imens proiect politic şi metafizic început în 1995. În 2001 filosoful ajunge în atenţia publică refuzând filajul şi amprentarea practicate de autorităţile SUA, ca urmare a atacurilor din 11 septembrie.
În acelaşi spirit al apărării libertăţilor civile, Giorgio Agamben ne îndeamnă în paginile de faţă să înţelegem şi să ne revoltăm împ