Katharina Blum, menajeră, bucătăreasă și chelneriță liber-profesionistă, deosebit de apreciată de angajatori și de toți cei care o cunosc, îl întâlnește pe Ludwig Götten la o petrecere dată de nașa și protectoarea ei. Cei doi se îndrăgostesc și decid să-și petreacă restul nopții împreună, la Katharina.
A doua zi, pentru tânăra îndrăgostită începe coșmarul. Anchetată de poliție pentru favorizarea unui infractor, este, în plus, victima unui tabloid care îi distruge reputația, prin răstălmăciri, denaturări și pure calomnii. Într-o epocă în care nimic nu stă în calea jurnaliștilor când vor să creeze o poveste de senzație, Onoarea pierdută a Katharinei Blum este deosebit de relevantă.
În anul 1972, scriitorului Heinrich Böll i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru scrierile sale care, prin combinarea unei perspective cuprinzătoare asupra timpului său cu abilitatea sensibilă în caracterizarea personajelor, au contribuit la reînnoirea literaturii germane“.
Cea mai cunoscută carte a lui Böll rămâne Onoarea pierdută a Katharinei Blum, o critică a presei tabloide germane și a vieții publice din Germania de Vest în anii ’60 și ’70 ai secolului XX. The Guardian
Böll menține până la sfârșit o tensiune magistrală și subtilă. Este detașat, furios și perfect stăpân pe arta sa. The Times