La ancheta inceputa in urma unui incendiu se constata ca exista o mare probabilitate ca acesta sa fi fost provocat intentionat cu scopul ascunderii unei crime. De caz se ocupa capitanul Apostolescu. Victima este o femeie in varsta. Suspect principal e sotul acesteia, care o amenintase ca o va ucide pe motiv ca femeia il insela. Insa si batranul este gasit decedat intr-o camera a locuintei incendiate. Se presupune ca mobilul l-ar fi putut constitui jaful, iar ancheta ii vizeaza acum pe toti cei care ar fi putut avea acces in domiciliul victimelor. Survine insa un alt incendiu, provocat intr-un mod asemanator cu cel dintai, victima fi ind tot o femeie in varsta.
Sa fi e vorba despre un piroman care isi alege acelasi gen de victime? Cele doua incendii
sunt, oare, legate de un mobil similar? In fi nal, capitanul Apostolescu va reusi sa dezlege ambele enigme, cea de-a doua avand o rezolvare cu totul neasteptata.
Horia Tecuceanu s-a nascut la Iasi, pe 30 mai 1929. Dupa liceu, a lucrat ca lacatus si, intre 1950 si 1951, a urmat cursurile unei scoli militare de aviatie. O perioada a fost si economist. A debutat in 1969 cu romanul Capitanul Apostolescu ancheteaza, care a avut un mare succes de public, fi ind bine receptat si de critica literara. A continuat sa scrie romane politiste, dezvoltandu-si si rafi nandu-si personajul de-a lungul a peste cincisprezece volume. A murit pe 2 noiembrie 1997, la Bucuresti. Cartile lui Horia Tecuceanu sunt si valoroase documente de epoca. Volumele sale documenteaza literar diferite aspecte ale perioadei comuniste – uneori spunand adevarul, alteori falsifi cand lucrurile (cel mai probabil la presiunile cenzurii) –, oferindu-ne o imagine destul de cuprinzatoare a unei epoci care, incet-incet, se estompeaza in memoria noastra. De aceea, Editura Publisol a ales sa publice aceste carti fara sa elimine nimic din ele si fara sa le adapteze, considerand ca astfel s-ar pierde elementul documentar al textelor.