După ororile copleșitoare ale primei jumătăți a secolului XX, descrise de Ian Kershaw în volumul anterior, Drumul spre iad, anii 1950–2017 au adus pace și relativă prosperitate în majoritatea țărilor Europei. Îmbunătățirile economice importante au transformat continentul. Era catastrofală a celor două războaie mondiale s-a transformat într-un trecut ceva mai îndepărtat, deși umbra sa lungă a continuat să influenţeze mentalități.
Europa era acum un continent divizat, trăind sub amenințarea nucle - ară, într-o perioadă marcată intermitent de anxietate. Europenii au trăit senzațiile unui adevărat montagne russe, implicați într-o serie de eveni - mente care amenințau să se transforme în dezastru, nemaifiind stăpânii propriilor destine: pentru o mare parte a perioadei, SUA și URSS i-au redus efectiv la niște figuri neajutorate, ale căror destine erau dictate de ce - rințele Războiului Rece. Au existat succese răsunătoare – dizolvarea blocu - lui sovietic, dispariția dictaturilor și reunificarea cu succes a Germaniei. Dar accelerarea globalizării a adus noi vulnerabilități. Impactul crizelor de după 2008 a reprezentat cel mai clar avertisment pentru europeni că nu exista nici o garanție de pace și de stabilitate.
În această carte remarcabilă, Ian Kershaw creează o adevărată pano - ramă a lumii în care trăim. Inspirându-se din exemple de pe tot conti - nentul, Un continent fracturat ne va face să regândim ideea de Europa și ce înseamnă să fii european.