Dictionarul continua traditia Indreptarelor academice elaborate de Institutul de Lingvistica din Bucuresti al Academiei Romane (editia anterioara dateaza din 1995). Ca si editiile anterioare, este o lucrare esentialmente normativa, menita sa impuna norma literara si sa ofere solutii corecte in cazurile de variatie lingvistica. Lucrarea, public dezbatuta, a primit acordul stiintific din partea Comisiei academice de cultivare a limbii si a Consiliului stiintific al Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan — Alexandru Rosetti”. Lucrarea a fost aprobata si de conducerea Academiei Romane.
Indreptarul are o larga destinatie, adresandu-se atat utilizatorilor specialisti, cat si celor nespecialisti, mai precis tuturor acelora care folosesc limba romana in manifestarea ei orala sau scrisa (de la elevi, studenti, masteranzi, profesori la jurnalisti, editori, scriitori, traducatori, juristi etc.). Cartea raspunde intrebarilor normative celor mai dificile, asigurand utilizarea corecta a limbii romane literare actuale.
Dictionarul are doua parti: in prima parte, se prezinta criteriile de elaborare a lucrarii, precum si principiile ortografiei romanesti, urmate de sinteze normative pentru fiecare dintre clasele lexico-gramaticale; partea a doua, destinata vocabularului propriu-zis, cuprinde, in ordine alfabetica, cuvintele si formele cu dificultati normative. Se includ aici fie cuvinte cu greseli curente de utilizare (in scriere, in pronuntie, in silabatie, in despartirea la capat de rand, in accentuare, in flexiune etc.), fie cuvinte cu variatie de uz, recomandandu-se, in fiecare caz, forma literar corecta.