Franz Joseph și Sisi. Vor rămâne pentru eternitate un cuplu legendar, printre cele mai admirate din toate timpurile. Au fost uniţi la bine şi la rău, având parte împreună de câteva bucurii şi de nenumărate tragedii personale şi politice, toate ancorate în memoria europeană ca preludii ale sfârşitului unei lumi, acea lume de dinaintea anului 1914, „lumea de ieri", cum avea să scrie Stefan Zweig.
Prezenta lucrare, consolidată printr-o nouă abordare documentară, îşi propune să relateze viaţa acestui cuplu inedit şi, de aceea, romanesc. Cum a fost viaţa lor publică, dar cea privată? Cum funcţiona oare această monarhie conjugală, dublă şi ea? În ce domenii au fost ei oare de acord? Ştiau ei oare adevărul despre moartea la Mayerling a unicului lor fiu şi moştenitor? Şi, apoi, această simplă întrebare, care ar putea lămuri atâtea nedumeriri: oare s-au iubit cu adevărat, chiar dacă n-au fost fericiţi?
De la mariaj la coabitare, de la crize la înţelegere cordială, de la speranţă la disperare, de la amuzament la agasare, de la exasperare la furie, această biografie încrucişată îşi propune să redea destinul excepţional a două capete încoronate, ridicate la rangul de mit încă din timpul vieţii lor. Mitul „ultimului monarh de şcoală veche", omul îndrăgostit definitiv de spectaculoasa răzvrătită a curţii, soţia lui fugară, asasinată de un anarhist. O moarte care a bulversat popoarele şi a sfâşiat sufletul soţului ei, rămas neconsolat şi resemnat până la propriul sfârşit. Au format un cuplu atipic, de o cutezanţă insolită. Jean des Cars, cu inconfundabilul său talent narativ, ne dezvăluie culisele relației dintre un bărbat al datoriei şi o femeie rebelă.