Este anul 1986, iar Jeff e un băiat normal, de cincisprezece ani.
E cu mintea acolo unde orice tip de vârsta lui ar fi: la gașca de prieteni, la mașini și la fete. Și, fiindcă măcar acest subiect îl mai apropie cumva de distantul său tată, la rachete și la arme nucleare, pe care Statele Unite și Uniunea Sovietică ar trebui să le elimine din arsenalele lor, dacă ar reuși să se înțeleagă.
Într-o zi, Jeff află ceva incredibil: e bolnav de cancer și trebuie să se opereze pe creier ca să scape de o tumoare și, astfel, de moarte. De parcă suferința provocată de boală și de tratamentul anevoios nu ar fi de ajuns, Jeff trebuie să lupte cu înstrăinarea de prietenii sănătoși, cu exigențele unor profesori severi, cu depresia, cu moartea unor ființe dragi și cu o familie complicată, în care tatăl este figura cea mai absurdă. De aceea, când Jeff are șansa de a călători în Uniunea Sovietică, pentru a-și îndeplini o dorință, își propune, pe de o parte, să schimbe lumea, cerându-i personal lui Mihail Gorbaciov să înceteze cursa înarmărilor și, pe de alta, să-și schimbe tatăl, rugându-l să arate un strop de iubire.
„Uneori cu umor, alteori cu tristețe, autorul povestește aventurile prin care a trecut călătorind dincolo de Cortina de Fier, cu ocazia unei întâlniri internaționale a tinerilor, dar și episoadele dureroase de la întoarcerea acasă. În Uniunea Sovietică, Jeff e cât pe ce să sărute o fată într-o galerie de artă de la Ermitaj, este supravegheat de KGB și rămâne peste noapte în casa de vacanță a unui savant atomist și a soției sale. Chiar dacă Jeff nu-și vede împlinite cele mai profunde dorințe, tinerii cititori vor fi emoționați de o poveste de viață deopotrivă umană și amuzantă.“ – Wall Street Journal