Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Kahlil Gibran

Kahlil Gibran

Deși se considera mai mult pictor decât scriitor, Kahlil Gibran (1883–1931) a scris întreaga sa viață, iar opera lui a influențat numeroase spirite luminoase de-a lungul vremii, continuând până în prezent, fără întrerupere, să fie o puternică sursă de inspirație.

S-a născut în Liban, a emigrat în Statele Unite la 11 ani, a studiat artele plastice, literatura arabă, engleză și franceză în Boston, iar între 1908 și 1909 a studiat la Paris. Simboliști precum Rodin și poetul englez William Blake au influențat puternic opera lui Gibran.

Începutul carierei sale de scriitor a constat în schițe, istorioare, poezii și proză scurtă, publicate în ziarele arabe din Statele Unite, toate descriind singurătatea și experiența emigrantului din Orientul Mijlociu în New York. În scrierile sale, Gibran vorbește despre frumusețea rurală și despre siguranța pe care o oferă Natura, pierdute în această lume modernizată. Îl preocupă permanent de eliberarea țării sale și temele fundamentale ale vieții.

Primele mărturii ale existenței lucrării Profetul apar în 1912, în jurnalul lui Mary Elizabeth Haskell, cea care l-a iubit, l-a susținut și l-a ajutat pe Gibran de a lungul carierei sale. Din acest jurnal aflăm că Gibran lucra din când în când la text, terminând o mare parte în 1919. La început a scris în arabă, apoi în engleză, refăcând textele, rescriindu-le și șlefuindu-le cu multă migală. Cartea, ilustrată cu desenele autorului, vede lumina tiparului în septembrie 1923. Încă de la început, se bucură de o primire entuziastă din partea publicului. Atinge apogeul popularității în 1930 și din nou în 1969, când este considerată o adevărată Biblie a omului modern. După Shakespeare și Lao Tzu, Gibran este cel mai bine vândut scriitor. 


Darul iubirii

Darul iubirii

Desi Gibran s-a considerat intotdeauna pictor si nu scriitor, celebritatea si-o datoreaza aproape in intregime cartilor sale. Reconcilierea celor doua inclinatii, literara si artistica, care si l-au revendicat fiecare pentru sine, s-a realizat totusi in opera lui scrisa, caci Gibran a scris ca si cum ar fi pictat. Chiar daca putin numeroase, povestirile lui pline de viata precum si „poemele in proza" au avut o influenta considerabila in epoca. Limbajul sau este simplu si colocvial, dar intotdeauna grav, iar daca inspiratia sa are neindoielnic radacini in traditie, cum bine observau exegetii sai arabi, stilul si „tusa scriiturii" raman puternic marcate de cultura occidentala.Darul Iubirii reuneste cele mai cunoscute opere ale lui Kahlil Gibran:Profetul - este cartea care i-a adus lui Gibran o notorietate mondiala. Generatii intregi de cititori o vor considera, impreuna cu Mary Haskell, „cartea cea mai plina de iubire din cate s au scris vreodata".Nebunul - este o colectie de parabole publicata prin curajul si viziunea tanarului editor Alfred Knopf din New York - cel care il va sfatui sa si schimbe numele din Khalil in Kahlil, pentru o pronuntie corecta in limba engleza.Portret in penita - reda cu ajutorul catorva scrisori din putina corespondenta purtata intre Gibran si Mary Haskell, muza sa, infiriparea unui delicat simtamant de afectiune intre doua persoane apartinand unor culturi diferite.Deschizatorul de drumuri - este o colectie de cugetari si meditatii asupra destinului omului.Nisip si spuma - o colectie de parabole si aforisme.Gradina profetului - aparuta postum, este scrisa in prelungirea Profetului si ca o incununare a acestuia.Opera lui este formatoare de constiinta intrucat Gibran ne indeamna neincetat sa redescoperim partea spirituala a vietii; mai presus de toate, el ne aminteste, intr-un mod emotionant, ca omul este dator sa lupte neobosit pentru libertatea si demnitatea sa, ca sufletul se imbolnaveste in lipsa frumusetii si a iubirii...


3900 lei

În stoc
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă