Faceţi parte dintre persoanele fericite în cuplu sau dintre cei care se implică în relaţii fără viitor? Sunteţi atent cu partenerul de cuplu sau distant? Aţi fost un copil iubit sau neglijat?
Studii neuropsihologice recente au demonstrat că ataşamentul afectiv se construieşte din fragedă copilărie: el se instalează în relaţia afectivă cu părinţii şi se continuă la vârsta adultă în relaţia de cuplu. Alegerea partenerului erotic ar fi, aşadar, condusă inconştient de calitatea acestei relaţii: dacă ea a fost securizantă, relaţiile erotice de la vârsta adultă vor fi echilibrate. în caz contrar, se va dezvolta o traumă de ataşament sub forma insecurităţii afective (angoasă de abandon, teamă de intimitate), care anunţă relaţii erotice chinuitoare şi conflictuale. Din fericire, acest verdict nu este fără apel: printr-un demers terapeutic adaptat, care permite înţelegerea gândurilor şi a comportamentelor erotice, se poate corecta traiectoria şi consolida durabil siguranţa şi succesul unei relaţii.
În această lucrare, autorul explică amănunţit fundamentele teoriei ataşamentului, importanţa legăturii afective de la începutul vieţii şi consecinţele unei legături afective deficitare. El oferă sfaturi şi instrumente concrete pentru a favoriza o mai bună comunicare în cuplu, care dă ocazia unui bilanţ aprofundat al relaţiilor erotice, pentru a iniţia alegeri lucide şi a întrerupe definitiv repetarea dureroasă a trecutului.