Lucrarea a fost concepută în vederea facilitării procesului de învățare și interpretare a normelor care reglementează conduită participanților la procedura insolvenței, respectiv, în principal, creditorii, debitorul, administratorul/lichidatorul judiciar și judecătorul sindic, că for decizional. Sunt evidențiate principalele aspecte legislative în materia insolvenței, prin expunerea unor pasaje normative relevante, dar și, mai ales, prin redarea și explicarea unor bogate elemente jurisprudentiale ce ancorează atât abordarea autorului, dar și specificul prezenței discipline juridice în pragmatismul actului didactic și al celui judiciar, totodată.
Lucrarea cuprinde aspecte de natură istorică cu privire la procedurile de insolvență (în special, trimiteri istorice la dreptul român), însă cea mai mare parte a ei se concentrează pe prezentarea legislației pozitive incidente, pe analizarea elementelor sale în raport cu legislația anterioară și pe relatarea activă a unei părți jurisprudentiale recente în materia insolvenței.
Puncte forțe
Prezența lucrare reprezintă mai mult decât o simplă compilație jurisprudentiala de ordin recent. Astfel, în cadrul sau, s-a încercat și s-a reușit corelarea explicativă a elementelor legislative relevante, care reglementează procedura insolvenței, cu datele jurisprudentiale cele mai recente, conexiunea dintre cele două paliere servind, la nivel calitativ superior, la înțelegerea materiei insolvenței în context real, pragmatico-judiciar.