Marin Moraru face parte, indiscutabil, din galeria marilor actori care și-au pus amprenta asupra artei teatrale și cinematografice românești. Ușurința cu care a dat viață celor mai felurite personaje nu poate fi decât semnul talentului pur. Acum, când Marin Moraru a acceptat să se adreseze și altfel marelui public – nu doar de pe scenă sau din fața camerelor de filmat –, avem în sfârșit ocazia de a pătrunde în „laboratorul“ actorului, în culisele rolurilor care ne-au bucurat sufletul și privirea de-a lungul anilor.
Gândurile strânse într-o viață, trăirile pe care le-a încercat omul și actorul Marin Moraru de-a lungul timpului, detaliile pregătirii fiecărui rol în parte, caractere, personalități, situații de viață care conturează o epocă, toate se perindă cu o sinceritate dezarmantă în paginile acestei cărți-mărturie.
Suntem ce sunt amintirile noastre creionează în mici fragmente de memorie, asemenea unor piese de puzzle, portretul unui om pentru care actoria a reprezentat un mod de a fi. Marin Moraru ne-a lăsat libertatea și bucuria de a ordona singuri piesele acestui puzzle, reconstituind astfel prin lectură peste șaptezeci de ani de existență.
„N-am vrut niciodată să joc ceva anume. Mi s-a dat, mi s-a propus și eu am acceptat sau nu. Nu am cerut niciodată nimic și nici nu mi-am dorit vreun rol anume. Cel mai important și mai plăcut este să tragi biletul din căciulă, ca la examen. Iar eu sunt pregătit oricând, atât fizic, cât și psihic, să trag orice bilet.”