Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Marin Sorescu

Marin Sorescu

Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936, Bulzești, județul Dolj - d. 8 decembrie 1996, București) a fost un scriitor român, membru titular (din 1992) al Academiei Române.

Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. Fără a se înscrie într-un partid politic, după Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu (25 nov. 1993 - 5 mai 1995).


Unde fugim de-acasă?

Unde fugim de-acasă?

Unde fugim de acasa? este o carte care iti taie rasuflarea, atat de mult te uluieste cu jocurile de cuvinte din proza sa ritmata. "Aproape teatru, aproape poeme, aproape povesti", cum anunta subtitlul, o carte pentru copii sau, spun criticii mai buni cunoscatori ai poeziei lui Marin Sorescu, despre copilaria posesoare de aventuri si forte imaginative, despre prima varsta a cunoasterii, cand lumea apare cum nu este si este cum nu pare. Poetul, care este un maestru al ironiei, al persiflarii, al intrebuintarii absurdului, face, de pilda, mici escapade in tara basmelor, unde unele povesti frumoase sunt spuse de-a-ndoaselea. Balaurul e prost si fricos, calul, rapciugos, iar zana zanelor nu e "cine stie ce pricopseala" si nici nu mai trebuie salvata, fiindca oricum se va descurca si de una singura. De geniul parodic al lui Marin Sorescu nu scapa nici proverbele, nici zicalele, nici locurile comune. Totul e rastalmacit, parafrazat, deformat, cu inteligenta si cu umor, ca intr-un caleidoscop, dar rezultatul e atat de frumos, incat cartea, care a aparut in 1967, i-a incantat si pe regizorii de teatru, care au dramatizat acest superb volum si i-au adus pe copii si mai aproape de candoarea literaturii. "Chiar prin intrebarea ambigua din titlul cartii sale, Unde fugim de-acasa?, Marin Sorescu are grija sa puna la incercare perspicacitatea lectorilor. Este in intrebarea sa o provocare, o invitatie la explorare de noi spatii, un molipsitor dor de duca, dar poate fi si o indoiala, o prevenitoare sugestie asupra caracterului iluzoriu al evaziunii. Conducandu-si micii eroi pe drumurile fanteziei lor proprii, la circ sau pe tarmul marii, la piata ori pe Luna, pe pamant si sub pamant, in realitate si in poveste, Marin Sorescu urmareste a-i face sa se regaseasca mereu la ei acasa." Geo Serban, critic si istoric literar, eseist si editor roman Marin Sorescu (1936-1996), poet, dramaturg, eseist si prozator roman. Inainte de a face studii de filologie romana, a trecut prin scoala de ofiteri de la Sibiu si pe la sectia de slavistica a facultatii de filologie din Iasi. Redactor la Viata Studenteasca si la Luceafarul, apoi redactor-sef la studioul Animafilm. Intre 1978 si 1990, a fost redactorul- sef al revistei Ramuri de la Craiova. A debutat editorial cu volumul Singur printre poeti (1964). Intotdeauna bine primit de public si de critica, Marin Sorescu a scris zeci de volume de versuri, teatru, proza, eseistica si a tradus mari poeti ai lumii. La randul sau a fost tradus in franceza, engleza, germana, maghiara, sarba. Poezie: Tineretea lui Don Quijote (1968), Tusiti (1970), Apa vie, apa moarta (1987) etc. Teatru: Iesirea prin cer (Iona, Paracliserul, Matca, Pluta Meduzei, Lupoaica mea, Exista nervi, Raceala, A treia teapa; 1984), Varul Shakespeare si alte piese (Luptatorul pe doua fronturi, Casa evantai, Varul Shakespeare; 1992) etc. Romane: Trei dinti din fata (1978), Viziunea vizuinii (1982) etc...


2499 lei

În stoc
La Lilieci (IV-VI)

La Lilieci (IV-VI)

Avem de-a face in La Lilieci, cum foarte expresiv ne spune o formula dintr-un poem, cu „un teatru mare cat satul“. Este, intr-un sens mai larg, o poezie a „rolurilor“, in care autorul-povestitor preia masti, intrupeaza personaje din universul taranesc si, mai ales, „fotografiaza“ date si situatii ale realului, in substanta lor bruta, pastrand doar gradul de „transfigurare“ inerent, retinut aproape exclusiv in masura in care faptul de viata si de limbaj preia structuri arhetipale, fiind gata modelat de un mod specific de a vedea lumea, prelucrat de traditia seculara, adica are o deja marcata dimensiune simbolic-ritualica, transmisa prin ani pana in momentul refacerii ei in evocare. Faptul de viata pare, astfel, a se prezenta singur, avandu-l ca unic mediator, bun conducator de energie verbala, pe autorul care preia rostitul si facutul ca pe tot atatea „felii de viata“. „La Lilieci este, de fapt, numele cimitirului satesc al Bulzestilor: o lume, asadar, inmormantata, dar cu care inca se mai comunica, evocata prin ritualuri de pomenire ce se desfasoara in chiar acest spatiu si mai ales reinviata in cuvant din memoria localnicilor, din traditiile si din folclorul lor. Fata de poezia scrisa pana atunci de Marin Sorescu, La Lilieci se deosebeste intr-o foarte mare masura. Acel joc, manierist ca tipologie, al ideilor cu fantezia a disparut, dezvoltarile „baroce“ ale imaginilor ingenioase nu se mai regasesc aici, iar confesiunea directa e, de asemenea, ca si absenta si nu e asumata „liric“… Alte „medieri“ si-au facut, in schimb, aparitia si au o functie determinanta: naratiunea, dialogul, descrierea „realista“ de decoruri naturale si gospodaresti, de secvente de viata „normala“, cu elemente cand mai banale, cand mai insolite, conducand spre o viziune dramatica, teatrala a lumii.” - Ion Pop..


2400 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă