Sănătatea are gust… e acum mai ușor de citit, mai accesibilă, mai prietenoasă. Din cartea mare și complexă pe care o știți, au rezultat trei ghiduri: pentru slăbit, pentru familie și pentru oameni activi. Acestea conțin, pe lângă informațiile deja existente, capitole noi și sfaturi practice care să vă ajute să faceți din mâncare un sprijin, un aliat, o sursă de sănătate. Ghidul pentru slăbit este primul din această serie și vă oferă o metodă originală de a scăpa de obsesia dietelor și a kilogramelor în plus: psihonutriția. Instrumentul de lucru pe care vi-l propun este un jurnal emoționalo-alimentar, cu ajutorul căruia să identificați rolul pe care mâncarea îl are în viața voastră, astfel încât să reușiți să slăbiți mâncând orice… dar cu măsură! Întrebarea reală, apropo de kilogramele în plus, nu este „CE să mănânc?“, ci „DE CE mănânc?“. Foamea sufletului, agitaţia minţii, mâncatul emoțional ori nevoile neidentificate și nesatisfăcute îngrașă, nu pâinea sau dulciurile. Kilogramele în plus sunt o boală a sufletului – aveți grijă de el și veți slăbi definitiv! Iar pentru mai mult ajutor, vă promit în curând un caiet vesel, interactiv, plin cu sugestii de meniuri, curiozități și echivalente alimentare, pe care voi să-l completați și să-l transformați în propriul jurnal de slăbit. Când e vorba de slăbit, toată lumea se întreabă cu disperare: „Ce să mănânc?“. Căutăm în exterior, în reviste, la prieteni sau pe internet o formulă secretă, miraculoasă sau doar nouă, pe care n-am încercat-o, care să ne scape de kilogramele în plus. Suntem dispuşi să renunţăm cu totul la obiceiurile noastre, să mâncăm produse care nu ne plac, să disociem, să interzicem, într-un cuvânt să renunţăm, şi să ne transformăm viaţa într-un chin pentru că, nu-i aşa, cine nu suferă nu slăbeşte. Vă invit să reconsiderați această atitudine extremistă în raport cu mâncarea și să vă gândiți, măcar pentru o clipă, la ce i-ar face bine corpului vostru, de ce anume are el nevoie cu adevărat. Înlocuiți cantitatea cu calitatea și învățați să mâncați cu simțurile, nu cu mintea. Vă propun o reeducare a comportamentului alimentar care să țină cont de foame, de pofte și de plăcerea gustului. Adoptați moderația ca soluție unică și definitivă pentru silueta și sănătatea voastră. Veți descoperi astfel care este diferența dintre hrana pentru corp și cea pentru suflet și veți vedea că nimic nu îngrașă, dacă este consumat cu măsură. Mizați pe echilibru, relaxare, încredere, atenție, răbdare și grijă reală pentru propria persoană, în loc de război, interdicții și frustrări. Învățați să vă bucurați cu adevărat de mâncare, asta vă propun! Prezentul ghid conţine informaţii care se regăsesc parţial în volumul Sănătatea are gust – carte de nutriţie pentru familie. O parte dintre capitole au fost extrase, adaptate şi completate, astfel încât cartea de faţă să devină un îndrumar practic şi uşor de urmat, pentru cei care vor să slăbească. Informațiile incluse în această carte au caracter general și corespund teoriei și practicii medicale actuale recunoscute pe plan național și internațional. Sfaturile şi recomandările nutriționale sunt adresate atât persoanelor sănătoase, cât și celor care suferă de diverse afecțiuni, însă nu pot înlocui un consult medical de specialitate. Dr. Mihaela Bilic Absolventă a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, dr. Mihaela Bilic este de 15 ani medicul nutriţionist care vrea să aducă din nou bucuria şi plăcerea pe mesele românilor. Autoare a unor cărţi de succes, vândute în mii de exemplare (Silueta dincolo de mituri, Trăiesc, deci mă abţin, Sănătatea are gust), şi promotor al multor campanii de educaţie nutriţională, Mihaela Bilic şi-a propus să le redea oamenilor încrederea în mâncare, să arate că sănătatea are gust! Prin intermediul numeroaselor emisiuni tv la care a fost invitată, dar şi în cadrul conferinţelor şi seminariilor pentru publicul larg, sfaturile şi recomandările ei au ajuns în multe case şi au ajutat mulţi români. De pe poziţia de medic primar diabet şi boli de nutriţie la care s-a adăugat un masterat de psihonutriţie la Paris, Mihaela Bilic ne îndeamnă să facem din mâncare un prieten şi din alimentaţia sănătoasă şi echilibrată un stil de viaţă!..