Potrivit rânduielilor Bisericii, postul este unul dintre mijloacele de sfințenie și binecuvântare a vieții credincioșilor și de desăvârșire morală. Prin post religios se înțelege în general reținerea totală sau parțială de la anumite mâncăruri și băuturi pe un timp mai lung sau mai scurt, însoțită și de reținerea de la gânduri, pofte, patimi și fapte reale. Postul este necesar și indicat și din punct de vedere medical, ajutând organismul să elimine toxinele acumulate printr-o alimentație neatentă.
Mihai Bășoiu, maestru în artă gastronomiei, a ales cu grijă cele 205 rețete de gustări, salate, supe, ciorbe, mâncăruri de post și dulciuri. Fiecare rețeta are micul ei secret, de multe ori păstrat prin tradiție și constând în adăugarea celui mai potrivit ingredient sau, dimpotrivă, din evitarea adaugarii unor mirodenii folosite cu prea multă dezinvoltură în bucătărie. Bucățele de post pot avea personalitatea și savoarea lor, conțînând totodată ingrediente cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru virtuțile lor de aliment-medicament.
Cartea conține și un capitol dedicat preparatelor din peste, îngăduite în zilele cu dezlegare din post, iar autorul a inclus și câteva rețete inedite, rămase de la bucătari celebri ai Romei antice.