Manualul de fizică de clasa a VII-a continuă proiectul început anul trecut, care prevede un set complet de manuale de fizică pentru gimnaziu. Autorul a pornit în această întreprindere din dorința de a pune la dispoziția elevilor și a profesorilor un text ordonat și complet, o bază pentru dialogul profesor-elev.
FIZICĂ – manual pentru clasa a VII-a este alcătuit din 7 capitole și 37 de lecții, iar cuprinsul urmărește cu fidelitate programa analitică. Fiecare lecție tratează subiectul din program plecând de la exemplele ușor de observat din jurul nostru, încercând să facă și mici extensii teoretice, atât cât sunt acestea cu putință.
PROBLEME REZOLVATE. Ori de câte ori s-a putut, au fost introduse probleme-tip, împreună cu rezolvarea acestora. Aceste probleme se pot dezbate în clasă, fiind un pas important pentru a se ajunge în faza de prelucrare și utilizare a informației și pentru a facilita drumul elevului spre rezolvarea de probleme, în general.
EXPERIMENTE. S-au introdus, atunci când a fost posibil, propuneri de experimente care pot fi executate în clasă sau în laborator. Aceste experimente sunt descrise și dirijate în detaliu și nu presupun o aparatură de laborator specială.
TEME EXPERIMENTALE. În câteva ocazii, s-a folosit această abordare pentru a-i da elevului o mai mare libertate în a-și organiza singur experimentul, furnizându-i doar obiectele necesare.
ÎNTREBĂRI. La sfârșitul fiecărei lecții, regăsiți câteva întrebări scurte sau probleme simple, menite să fixeze informația prezentată. Ele pot fi folosite atât ca punct de pornire pentru o dezbatere în clasă, cât și ca teme individuale, și oferă o bună ocazie de sintetizare.
PROBLEME. Fiecare capitol are la sfârșit un set de probleme, clasificate în trei grade de dificultate. În total, manualul conține circa 270 de probleme.