„Dacă nu ne regăsim în „istoria mare“, cu siguranță ne vom regăsi în „istoriile mici“ care-i sunt afluenți. Mai ales când aceste istorii se deapănă din perspectiva și/sau pe înțelesul unui copil...” (Florin Bican)
Există mai multe feluri de istorie. Există acea istorie pe care o învățăm la școală, o istorie a datelor și a evenimentelor mari, cu regi, generali și prim-miniștri care țin în mâinile lor milioane de fire. Și sunt istorii mici, istorii personale ale acestor milioane de fire. Cum a trăit Emil, un adolescent îndrăgostit, emoția evenimentelor din preajma Marii Uniri? Dar Măriuca, fetița de 11 ani a croitorului Teatrului Național din Capitală, aflat în refugiu la Iași în 1916? Cum trăiește ea acele vremuri, ce simte când primește un dar chiar de la Majestatea Sa Regina Maria? Ce simte Irina, în ale cărei mâini firave de adolescentă stă poate piesa cea mai importantă dintr-un puzzle uriaș cu fața marelui Conducător?
Astfel de întrebări și-au pus autorii acestui volum și, pornind de la experiențe trăite, de la istorisiri din familie sau pur și simplu imaginându-și cum putea să fie, au răspuns prin povești minunate, povești filtrate prin ochi mirați și curioși de copii, mici istorii ale milioanelor de fire.