Printr-o perspectiva cosmica asupra civilizatiei pe Pamant, Neil deGrasse Tyson pune intr-o lumina noua liniile de falie cruciale ale timpului nostru – razboi, politica, religie, adevar, frumusete, gen si rasa – reusind totodata sa intensifice sentimentul profund al unitatii lumii.
Intr-o perioada in care opiniile noastre politice si culturale par a fi mai polarizate ca oricand, Tyson ofera antidotul necesar pentru multe dintre lucrurile care ne despart, pledand cu pasiune pentru cele doua componente ingemanate ale iluminarii - perspectiva cosmica si rationalitatea stiintei.
Dupa o analiza profunda asupra modului in care stiinta vede lumea si asupra planetei Pamant, creierul uman are capacitatea de a reseta si a recalibra prioritatile vietii, modelandu-ne, in consecinta, actiunile si capacitatea de reactie. Nicio perspectiva asupra culturii, societatii sau civilizatiei nu ramane neatinsa.
Cu un condei precis si clar, Mesagerul stelar ne indruma sa descoperim lumea altfel. De la aspecte legate de rezolvarea conflictelor globale pana la indemnuri de a aprecia viata la adevarata ei valoare, Tyson dezvaluie, cu caldura si elocventa, o serie de adevaruri marete si frumoase valabile pentru noi toti – informati si iluminati de cunoasterea locului nostru in univers.
„De unde venim? Venim cu totii din Africa, lasati prostiile, suntem o singura specie, indiferent de culoarea pielii. Ce suntem? O specie cu inteligenta superioara (Homo sapiens sapiens), dar nu singura dotata cu inteligenta de pe Pamant. Incotro ne indreptam? Ei, aici nu mai e usor de raspuns si nu putem decat sa speram ca vom poseda inteligenta necesara ca sa asiguram in viitor supravietuirea civilizatiei umane.
Continuand demersul educativ al mentorului sau, Carl Sagan, precum si viziunea acestuia asupra locului nostru in univers («suntem cu totii facuti din praf de stele»), Neil deGrasse Tyson ne invita sa luam o pauza de la convingerea ca lumea se invarte in jurul nostru si sa ne proiectam intr-o perspectiva cosmica. De aici putem sa ne vedem, obiectiv, de la departare, pe noi, dar si toate lucrurile demne de admiratie din jurul nostru – de la ecuatii matematice, la gauri negre sau studierea unei insecte la microscop – si sa descoperim, astfel, adevarul din vorbele poetului: «Mai multe-s pe pamant si-n cer, Horatio, decat in filosofia ta.» Iar cel mai frumos lucru din tot acest univers infinit, ne spune Tyson, este ca suntem dotati cu o inteligenta care ne lasa sa-l cunoastem cat de cat. Si asta e un gand pentru care merita sa speri." – Laura Caltea
Neil deGrasse Tyson este un astrofizician american, cercetator asociat in cadrul Departamentului de astrofizica al Muzeului American de Istorie Naturala si directorul Planetariului Hayden. De asemenea, este gazda emisiunii TV StarTalk si autorul a numeroase lucrari de specialitate. Are un masterat in fizica la Harvard si un doctorat in astrofizica la Columbia University. In prezent, locuieste in New York.
La Editura Trei, de acelasi autor au aparut: Astrofizica pentru cei grabiti, Moartea intr-o gaura neagra si alte dileme cosmice, In slujba razboiului (scrisa impreuna cu Avis Lang), Origini (scrisa impreuna cu Donald Goldsmith) si Scrisori de la un astrofizician.
De asemenea, la Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei, a aparut Astrofizica pentru copii grabiti (scrisa impreuna cu Gregory Mone), ghidul pentru cunoasterea Universului intr-o versiune pentru tinerii cititori.
„Suprinzator de realist si fermecator de entuziast." – The Washington Post