Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Nicolai Tand

Nicolai Tand

…Începe în urmă cu ceva vreme într-un sat din Maramureș, locul în care am trăit până la 20 de ani, când am luat lumea la picior. La propriu. O perioada în Anglia, două săptămâni în America, ceva vreme prin Italia și ani cărora le-am pierdut șirul în Franța, țară pe care am găsit-o cea mai aprope sufletului meu și în care m-am hotărât să rămân chiar dacă nu aveam nimic.

Am dormit în case abandonate, am făcut orice, de la vândut ziare, la spălat vase și lucrat pe ambulanță. Am ajuns apoi într-un restaurant, locul în care mi-am dat seama că a fi ospătar e chiar o meserie. Am pornit de la spălatul vaselor și am fost pe rând, piccolo, ospătar, manager de restaurant, director și director general. Mi-am dorit să cresc și mereu când am făcut un lucru, mi-a plăcut să-l fac bine. Așa fac și acum.

Iubesc oamenii. Iubesc să îi cunosc, să le ascult poveștile și să le spun povești. Asta m-a ajutat să întru în bucătărie prima dată, deși pasiunea pentru gătit o am încă de pe vremea în care mama mă lasă de pază la oală cu fasole de pe foc. Am învățat de la colegii mei bucătari cum să gătesc franțuzește, chiar dacă eu le pregăteam acasă fasole bătută și sarmale, un deliciu pe care-l mâncau cu nesaț de fiecare dată. De asta cred că mi-a și plăcut Franța atât de mult. Oamenii se respectă și respectă mâncarea, iar a fi bucătar e o meserie făînă, e creație.

Îmi place să mănânc, să fac mâncare, îmi place să degust, să descopăr arome. Când am ajuns pe ultima treaptă pe care puteam urcă în Franța, m-am intorsc acasă, locul în care mi s-a părut că o pot lua de la zero și pot valorifica cel mai bine ce am învățat în perioada mea franceză.

Astăzi, timpul mi se împarte între cele mai speciale persoane din viață mea, Ilona, fetiță mea, Iancu, băiețelul meu și Monica soția mea, bucătărie și restaurant.


Maramureș în bucate

Maramureș în bucate

Aș vrea să las moștenire copiilor mei și cititorilor gustul autentic al Maramureșului, așa cum îl cunosc de la mama și de la sora mea, gustul mâncărurilor simple de la țară, cu ingrediente culese din grădină, gustul care pentru români va însemna mereu acasă.M-am născut în Rozavlea, o comună de pe Valea Izei. Am crescut cu tradițiile și obiceiurile Maramureșului istoric și le-am luat mai apoi cu mine peste tot prin lume. Sunt mândru de ele și îmi doresc să le arăt tuturor. Eu port Maramureșul în suflet, în grai și în bucate și vreau să îl las moștenire copiilor mei și tuturor celor care iubesc tradițiile și viața autentică de la sat.Mama era o bucătăreasă desăvârșită – cu același ingredient făcea cel puțin șase, șapte feluri de mâncare. Punea atâta dragoste în fiecare farfurie!Amintirea ei e sfântă pentru mine și sunt convins că va trăi veșnic prin tot ce a făcut și prin tot ce ne-a învățat. Se spune că începi să apreciezi cu adevărat lucrurile abia atunci când nu le mai ai. Eu am trăit asta pe propria piele. Am plecat în Franța de foarte tânăr și odată ajuns acolo am început să prețuiesc tot ce am lăsat acasă. Mâncarea pe care ne-o pregătea mama, dragostea cu care ne aduna în jurul mesei, tradițiile și obiceiurile din Maramureș… toate astea au căpătat pentru mine un sens nou și o valoare aparte atunci când am ajuns pe meleaguri străine.Toate în viață au însă un preț. Pe mama am pierdut-o devreme și îmi pare nespus de rău că nu am apucat să învăț mai multe de la ea.După cum bine știți, fiecare cultură gastronomică din lumea asta își are rădăcinile în mâncarea de acasă, gătită de mama. De acolo izvorăsc, de fapt, toate secretele. Eu am norocul să o am alături pe Anuța, sora mea, care era toată ziua pe lângă mama și o ajuta în bucătărie. La țară, băieții sunt trimiși la muncă, în gospodărie sau la câmp. Fetele rămân pe lângă casă, iar gătitul e unul dintre primele lucruri pe care le învață.Așa ne-am hotărât să strângem în această carte mâncăruri care pentru noi înseamnă copilărie, adolescență, familie, mâncăruri cu amintiri și povești, mâncăruri care înseamnă tradiție, toate se găsesc aici. Nu vreau să se piardă nimic!Rețetele sunt așa cum le-am moștenit de la mama, gătite întocmai ca în vremurile de demult...


7500 lei

În stoc
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă