Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Paul Henri Dietrich, Baron D` Holbach

Paul Henri Dietrich, Baron D` Holbach

Scriitor și filosof francez de origine germană, Paul Heinrich Dietrich von Holbach, zis Paul Henry Thiry, Baron d’Holbach, s-a născut la Heidelsheim (marele ducat de Baden, Palatinatul Renaniei), pe 8 decembrie 1723. Acest mare erudit a fost mai întâi una dintre personalitățile înaltei societăți franceze; originar fiind din Palatinat, sosit în capitală Franței încă din copilărie și dispunând de o mare avere, a făcut din locuința să un loc în care-și dădeau întâlnire o seama de scriitori valoroși ai epocii: Jean le Rond d’Alembert, Georges-Louis Leclerc Buffon, Frédéric Melchior Grimm, Denis Diderot, Claude-Adrien Helvétiuș, Guillaume-Thomas Raynal, Ferdinando Galiani. Salonul, dar în special mesele pe care le oferea baronul erau extrem de apreciate, iar supeurile erau atât de fastuoase, încât spiritualul abate Galiani i-a acordat lui d’Holbach supranumele de „Primul somelier al filosofiei”.

Mare senior luminat, spirit îndrăzneț și vesel, inima generoasă și de o discreție perfectă, Baronul d’Holbach era o personalitate accentuată a societățîi pariziene. „Clubul holbachic”, după cum îl denumea cu dispreț Jean-Jacques Rousseau, își promova protejații la Curte, făcea și desfăcea reputația unor curteni. Dușmanii baronului ii reproșau acestuia că avea un spirit puțîn cam grosier, iar prietenii săi îl lăudau că pe un savant enciclopedist.

Format la școală științelor naturale, baronul d’Holbach, înainte de a scrie articole despre chimie pentru Enciclopedia franceză, tradusese din limba germană o seama de opere științifice de mare interes din domeniul chimiei și mineralogiei. A promovat operele și gândirea unor filosofi englezi precum Thomas Hobbes, Anthony Collins, John Toland, Thomas Gordon, dar în cadrul mișcării iluministe a veacului, d’Holbach urmă să devină mult mai activ. Clubul pe care-l infiintase la reședința să nu era doar o asociație de conspiratori uniți printr-o anumită doctrina bine precizată, ci, prin totală libertate a opiniilor care domnea, prin emulația și înclinația către toate ideile îndrăznețe privind politică și religia, se constituia într-o avangardă extremă a filosofiei.

Paul Henry Thiry, Baron d'Holbach, moare la Paris pe 21 ianuarie 1789, la vârstă de 66 de ani.


Eseu despre prejudecăți sau Despre influența opiniilor asupra moravurilor și fericirii oamenilor

Eseu despre prejudecăți sau Despre influența opiniilor asupra moravurilor și fericirii oamenilor

Paul Henri Thiry, baron d’Holbach (1723-1789), savant, filozof materialist, enciclopedist de origine germană, dar de limba franceză, a fost cunoscut mai ales că fiind primul ateu autodeclarat din Europa. Dispunând de o mare avere, a făcut din locuința să din Paris un loc în care-și dădeau întâlnire o seama de scriitori valoroși ai epocii: Georges-Louis Leclerc Buffon, Denis Diderot, Claude-Adrien Helvetius și alții. A promovat operele și gândirea unor filosofi englezi precum Thomas Hobbes, Anthony Collins, John Toland, Thomas Gordon. Însuși baronul scria lucrări filosofice, unele dintre ele fiind mult mai îndrăznețe decât ale tuturor celorlalți. În orice caz, cele mai multe dintre cărțile sale nu au fost semnate, apărând anonim. Foarte puține dintre operele sale au scăpat de condamnările Parlamentului din Paris și de punerea lor sub obroc de către Roma.Eseul despre prejudecăți este publicat în 1770 sub pseudonimul Dumarsais și, cum era de așteptat, a declanșat un scandal public. Critică lui d’Holbach se îndrepta, pe de o parte, împotriva tendințelor tiranice ale monarhiei franceze, iar pe de altă parte împotriva superstitiei, fanatismului și a ignoranței în general. Filosoful îndrăznește să propună o morală eliberată de religie, realizând ceea ce este considerat primul sistem de metafizică materialistă din istoria gândirii europene...


3900 lei

În stoc
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă