Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Paul Johnson

Paul Johnson

Paul Johnson (născut în 1928 la Manchester) este un bine-cunoscut ziarist şi istoric englez. A studiat la Stonyhurst College, apoi la Magdalen College (Oxford). S-a afirmat ca jurnalist în anii '50, la The New Statesman. În anii '70, a început să aibă concepţii tot mai conservatoare; pe fundalul problemelor economiei britanice, s-a opus mişcării sindicale.



O istorie a lumii moderne. 1920–2000

O istorie a lumii moderne. 1920–2000

„Istoric al ideilor, mentalităţilor şi pasiunilor colective, gînditor conservator mereu iconoclast şi imprevizibil, Paul Johnson oferă în acest volum o perspectivă lucidă asupra unui secol în care civilizaţia s-a prăbuşit, iar barbaria a renăscut în veşminte ideologice. Este vorba despre acel secol pe care regretatul Matei Călinescu, scriind despre această carte, l-a numit «al monştrilor». În această teratologie, Lenin, Stalin, Hitler, Mao sînt falşii profeţi ai unei purificări absurde, aberante, catastrofale. A fost un secol al ideologiilor liberticide şi al terorii universalizate. A fost însă, nu mai puţin, un secol al rezistenţei antitotalitare, al supravieţuirii demnităţii în pofida atîtor capcane, obstacole şi pericole. Cartea lui Johnson se citeşte pe nerăsuflate, asemenea unui roman în care eroii sîntem chiar noi, prinşi în marele angrenaj al unei modernităţi ambivalente şi paradoxale.” (Vladimir Tismăneanu)„O carte cu adevărat valoroasă, în care viziunea istorică se îmbină cu perspectiva critică. O istorie a lumii moderne reprezintă mai mult decît o cronică de mari dimensiuni a evenimentelor şi personajelor istorice. Lectura sa este un prilej de veritabilă desfătare intelectuală.” (Robert A. Nisbet, The New York Times Book Review)„Sînt numeroase paginile care te iau prin surprindere, iar alteori e chiar tulburător unghiul inedit din care se abordează întîmplări sau protagonişti de altfel arhicunoscuţi din sfera politică, militară, economică, ştiinţifică, religioasă sau filozofică.” (Edmund Fuller, Wall Street Journal)..


8500 lei

În stoc
Churchill

Churchill

Traducere și note de Veronica Sidon„Dintre toate personajele măreţe ale secolului XX, bune sau rele, Winston Churchill a fost personalitatea cea mai valoroasă pentru umanitate şi, totodată, cea mai seducătoare. Nici o altă viaţă nu e presărată cu mai multe învăţăminte, mai ales pentru tineri: cum să foloseşti în favoarea ta moştenirea unei copilării nefericite; cum să profiţi cu entuziasm de toate situaţiile prielnice: fizice, morale şi intelectuale; cum să ai un curaj nebun, să-ţi cultivi succesul şi să nu te laşi impresionat de inevitabilele nereuşite; şi cum să cultivi, în timp ce dai curs ambiţiei nestăpânite, însufleţit de vitalitate şi pasiune, valori precum prietenia, generozitatea, compasiunea şi decenţa.Nimeni altcineva nu a făcut mai mult decât el pentru menţinerea libertăţii, democraţiei şi a valorilor pe care le preţuim atât în lumea occidentală. Nimeni nu a fost o sursă de spectacol pentru public mai importantă decât el prin suişurile şi coborâşurile impresionante, oratoria magnifică, scrierile şi vorbele pline de forță, izbucnirile de furie şi strălucirea spiritului. A ocupat un loc remarcabil pe scena publică a țării sale şi a întregului mapamond timp de peste şaizeci de ani, loc rămas gol după plecarea sa. Și nici nu a mai existat de atunci cineva care să îmbine atât de fericit o varietate impresionantă de roluri.“ (PAUL JOHNSON)Fotografia de pe copertă: Winston Churchill, 18 octombrie 1929, Library of Congress..


2900 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
Dușmanii societății

Dușmanii societății

„Violenţa, lipsurile în mijlocul bogăţiei, tirania şi cruzimea căreia îi dă naştere, prostiile grosolane ale celor puternici, indiferenţa celor avuţi, dezacordurile dintre cei inteligenţi şi bine intenţionaţi, apatia mulţimii sărmane – aceste lucruri ne vor însoţi până la capătul drumului. Prin urmare, civilizaţia va fi întotdeauna expusă riscului, şi în fiecare epocă este prudent să examinăm cu extrem de multă seriozitate ameninţările la adresa ei. Toate societăţile bune nasc duşmani a căror ostilitate combinată se poate dovedi fatală. Nu există vreo formulă uşoară de apărare, şi cea mai eficientă strategie este identificarea rapidă a forţelor maligne, dacă se ivesc. Acesta este principalul scop al cărţii de faţă.“ (Paul JOHNSON)„«Societatea“ din titlu este societatea occidentală – mai exact, societatea capitalistă, liberal-democrată, a clasei de mijloc – care a trebuit de la bun început să se apere de «duşmanii» ei... identificaţi adesea în chip strălucit şi întotdeauna clar şi pertinent. Aceşti duşmani îi includ pe fanaticii ecologişti, filozofi, cercetători din domeniul ştiinţelor sociale, artişti, romancieri şi dramaturgi, profesori din universităţi şi şcoli, precum şi pe cei – de acasă ori din Lumea a Treia – inspiraţi de minţi ca Herbert Marcuse şi Frantz Fanon.“ (Robert NISBET)„Johnson declară, desigur, război majorităţii claselor noastre intelectuale. Dar adevărul este de partea sa şi duşmanii lui – Marx, Freud, Marcuse, Fanon, Clubul de la Roma – nu vor avea, cu siguranţă, câştig de cauză.“ (John CHAMBERLAIN)..


4240 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă