Dificultatile si tensiunile care apar intre diferite persoane semnaleaza adeseori prezenta unor conflicte neformulate. Printre metodele care fac posibila abordarea acestor probleme, psihodrama ocupa un loc privilegiat, fiind in primul rand un instrument terapeutic prin care individul se elibereaza de inhibitii sau traume, urmarindu-se readucerea lor la suprafata, prin jocuri de rol, intr-o actiune improvizata, un fel de commedia dell’arte, aplicata unei situatii traite.
Punand in dinamica ansamblul fenomenelor psihice, psihodrama este fie o terapie – prin deblocarea si eliberarea unor sentimente refulate sau inhibate, fie o pedagogie a relatiilor interpersonale – prin antrenarea spontaneitatii, a formarii unei perceptii corecte asupra celorlalti si a relatiei cu acestia, fie o accedere la propria persoana, la sinele nostru profund.
Anne Ancelin Schützenberger a colaborat timp de peste 20 de ani cu Jacob L. Moreno, fondatorul psihodramei, fiind considerata o adevarata pioniera a acestei metode de terapie in Europa, cu o contributie covarsitoare la dezvoltarea si popularizarea ei.
„Dupa parerea mea, psihodrama este magica. Sper ca si voua vi seva parea la fel.“
– Anne Ancelin Schützenberger