Cartea Rosie - Liber Novus
Anii in care m-am ocupat de imaginile interioare au constituit perioada cea mai importanta a vietii mele, in decursul careia s-au decis toate lucrurile esentiale. Atunci a inceput totul, iar amanuntele care au urmat sunt doar niste completari si lamuriri. Intreaga mea activitate ulterioara a constat in a elabora ceea ce tasnise in acei ani din inconstient si mai intai ma inundase, ma coplesise. A fost materia primordiala pentru opera unei vieti. Acestea sunt cuvintele psihologului C.G. Jung scrise in 1957, in care se refera la deceniile cand a lucrat la Cartea Rosie, din 1914 pana in 1930. Cu toate ca se stie de peste optzeci de ani de existenta ei, Cartea Rosie nu a fost inca niciodata publicata si nici nu a fost pusa la dispozitie publicului jungian larg, discipolilor si succesorilor lui Jung. Fiind efectiv cartea centrala a operei jungiene, ea este publicata acum intr-o editie facscimil completa, cu un studiu introductiv si note contextuale semnate de bine cunoscutul cercetator al scrierilor lui Jung, Sonu Shamdasani. Se va putea studia acum autoexperimentul lui Jung pe baza documentatiei primare mai degraba decat a imaginatiei, barfelor si speculatiei si surprinde mai bine geneza operei sale mai tarzii. Timp de aproape un secol, o astfel de lectura pur si simplu nu a fost posibila, iar vastei literaturi despre viata si opera jungiana i-a lipsit accesul la singurul document de-o importanta covarsitoare.
Publicarea Cartii Rosii ne da posibilitatea unei noi epoci in intelegerea scrierilor lui Jung. Ne ofera o deschidere unica spre modul in care si-a recuperat sufletul si a constituit o psihologie. Ar putea sa fie cea mai influenta scriere, nepublicata pana in prezent, din istoria psihologiei. Acest facsimil exact al Cartii Rosii reveleaza nu numai o minte extraordinara in actiune, ci si mana unui inzestrat artist si caligraf. Presarate printre mai bine de doua sute de pagini ilustrate atat de atragator, gasim picturi ale caror influente se intind din Europa, Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat, pana la arta nativa a lumii noi. Cartea Rosie este, precum Cartea orelor lucrata de mana in Evul Mediu, unica. Atat in privinta locului ei in cadrul dezvoltarii lui Jung, cat si ca opera de arta, publicarea ei marcheaza o mare cotitura.
Sonu Shamdasani este specialist in istoria psihologiei si a psihiatriei si profesor de istorie jungiana la Centrul Wellcome Trust de Istorie a Medicinei de la University College London si editorul general al Fundatiei Philemon. Este autorul mai multor carti, printre care Jung and the Making of Modern Psychology: The Dream of a Science. Locuieste la Londra.
Fragment din cartea "Cartea Rosie. Editia fara ilustratii" de C.G. Jung:
"Insuportabila e in noi tensiunea viitorului. Ea trebuie sa rabufneasca prin crapaturi inguste, trebuie sa forteze drumuri noi. Ai vrea sa-ti lepezi povara, ai vrea sa scapi de inevitabil. A fugi este insa amagire si ocol. Inchide ochii ca sa nu vezi diversitatea, multiplicitatea exterioara, ceea ce te smulge, te ademeneste. Exista un singur drum si acesta e drumul tau, doar o singura mantuire si aceea e mantuirea ta. Ce te uiti in jur, cerand ajutor? Crezi ca-ti vine ajutor din afara? Ceea-ce-va-sa-vina se faureste in tine si prin tine. De aceea, priveste in tine insuti. Nu compara, nu masura. Niciun alt drum nu e asemenea drumului tau. Toate celelalte sunt pentru tine amagire si ispita. Drumul trebuie sa-l inchei in tine.
O, daca s-ar putea ca toti oamenii si toate drumurile lor sa-ti devina straine! Asa i-ai putea regasi in tine si ai recunoaste drumurile lor. Dar ce slabiciune! Ce deznadejde! Ce spaima! Nu vei suporta sa mergi pe drumul tau. Tu vrei mereu sa fii macar cu un picior pe un drum strain, ca sa nu te cotropeasca marea singuratate! Ca mangaierea materna sa fie mereu in jurul tau! Ca sa fii confirmat, recunoscut, deplans, mangaiat, incurajat! Ca sa fii tras dincolo, pe carari straine, unde te ratacesti cu de la tine putere si unde, usurat, te poti aseza. Ca si cum n-ai fi tu insuti! Cine sa savarseasca faptele tale? Cine sa-ti duca virtutile si cine viciile? Nu o vei scoate la capat cu viata ta si mortii te vor incolti groaznic pentru viata ta netraita. Trebuie implinit totul, totul. Timpul preseaza, cum vrei ca dintr-un ceva sa aduni mormane, iar pe un altceva sa-l lasi sa se degradeze?
Mare este puterea drumului. Pe el cresc impreuna cerul si iadul, fortele de jos si fortele de sus se unesc in el. Magica e natura drumului, magice sunt rugamintea si chemarea, magice sunt blestemul si fapta, daca au loc pe drumul cel mare. Magia este influenta omului asupra omului, dar nu in sensul ca influenta ta magica il atinge pe aproapele tau, ci mai intai te atinge pe tine insuti si, doar daca tu rezisti, se produce o influenta nevazuta dinspre tine spre aproapele tau."