Dr. Louann Brizendine, autoarea bestsellerului Creierul femeii si fondatoarea primei clinici care studiaza diferentele de gen referitoare la creier, comportament si hormoni, isi indreapta atentia spre creierul barbatului, aratandu-ne cum, in fiecare stadiu al vietii, "realitatea masculina" este fundamental diferita de cea feminina. Explorand cele mai recente descoperiri din psihologia si neurologia masculina, intr-o maniera accesibila si deschisa, dr. Brizendine ne dezvaluie despre creierul barbatului ca:
• este o masinarie perfect unsa de rezolvat probleme. Confruntat cu o problema personala, un barbat isi va folosi structurile analitice ale creierului, si nu pe cele emotionale;
• prefera instinctiv competitia, joaca dur si este obsedat de rang si ierarhie;
• zona din creier responsabila cu interesul sexual este de 2,5 ori mai mare decat cea corespunzatoare din creierul femeii, generand o abundenta de fantezii sexuale;
• are parte de o crestere atat de puternica a testosteronului la pubertate, incat percepe mai ales agresivitate pe chipurile altor oameni.
Impecabil documentata, Creierul barbatului reuseste sa rastoarne stereotipurile si este lectura obligatorie atat pentru barbati, dar mai ales pentru femeile scoase din minti de comportamentul masculin.
Provocatoare... modul diferit in care sunt construite creierele noastre lamureste totul, de la felul cum ne indragostim la cum ne luptam si la cum ne crestem baietii. - Time
Traducere din limba engleza de Smaranda Nistor.
Fragment din cartea "Creierul barbatului" de Louann Brizendine:
"John, un consultant de afaceri in varsta de 58 de ani, arata mai tanar si mai in forma decat il vazusem eu cu sapte ani in urma. La vremea aceea, trecea printr-un divort dificil, iar efectele secundare stresante ale procesului se vedeau clar pe persoana lui. Acum nu numai ca parea mai destins, dar iradia din el acea siguranta de sine a omului care si-a ocupat locul ce ise cuvine - si este constient de acest lucru.
Ce era diferit la John, la varsta de 58 de ani? Totul si nimic. Avea aceeasi personalitate si aceleasi circuite cerebrale ca la 30 de ani. Dar acum, creierul lui masculin foarte fin acordat sa reactioneze prompt, ca un automobil sport Maserati - construit sa urmareasca un scop precis, sa concureze si sa fie agresiv -, incepea sa functioneze cu o combinatie diferita de carburant, mai potrivita pentru o limuzina de lux. Iar lui incepea sa-i faca placere acest ritm ceva mai lent. Diferenta respectiva este o parte normala a creierului masculin matur, initiata de o modificare a raportului hormonal. Si, pe masura ce hormonii lui se schimbau, acelasi lucru se intampla si cu realitatea lui John.
Odata intrat in cabinetul meu, John s-a asezat pe scaun, oftand, si mi-a explicat ca de sase luni incoace iese cu o femeie pe nume Kate, specialista in design interior.
- Totul merge perfect cu Kate, dar fiica mea cea mare, Rachel, e suparata rau. Nu-mi dau seama daca e din cauza ca relatia mea cu Kate devine mai serioasa sau din cauza ca Rachel e doar cu sase ani mai mica decat Kate.
Moment in care John a inceput sa se foiasca in scaun si sa-si treaca nervos degetele prin parul grizonant. Incruntandu-se, el a spus:
- Kate e tanara, dar eu n-am mai intalnit niciodata pana acum o asemenea femeie. Deja ma simt foarte apropiat de ea."