Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Robert Musil

Robert Musil

Un francez, un irlandez și un austriac, Proust, Joyce și Musil, sunt socotiți a fi cei mai mari romancieri ai secolului XX. Robert Musil (1880–1942), care provine dintr-o veche familie de funcționari, ofițeri și ingineri, este cunoscut mai ales pentru romanul său de maturitate, Omul fără insușiri, romanul lui Ulrich, al „Kakaniei“ natale, al lumii în metamorfoză.


Omul fără însușiri

Omul fără însușiri

Poate ca Musil, scriind epocalul sau roman, are "un ochi in plus". "Epocal" nu e folosit aici numai in sensul unei performante artistice fara precedent, ci, urmand etimologia cuvantului (epoche - "oprire", "punct de la care incepe coborarea"), in sensul suspensiei care preceda orice turnanta a istoriei. Ce se intampla cand oamenii ajung sa stea calare pe hotarul a doua epoci? Robert Musil a descris, cu o suta de ani inainte de a incepe, epoca in care traim. Ulrich, "omul fara insusiri", este tanarul care ar fi putut fi genial, dar care isi pierde nazuinta de a fi din clipa in care afla ca a intrat intr-o lume in care "geniali" pot fi si caii de curse, si boxerii, si tenismenii. In romanul lui Musil, tema prostiei invadeaza prim-planul scenei, dar tema ascunsa a romanului, opusa celei a prostiei, este tema genialitatii pierdute. Printre altele, Ulrich devine "omul fara insusiri" pentru ca noua epoca in care istoria intra pe nesimtite ii sustrage criteriile genialitatii. Traind pe ruinele vechilor valori, "omul fara insusiri" si-a pierdut certitudinea nucleului in jurul caruia se construieste orice personalitate. El priveste la cei ce alearga cu veacul ca la niste neoantropi care au luat Noul in brate, fara sa stie unde vor sa ajunga. Aceasta turnanta a istoriei este inspaimantatoare, pentru ca pare sa anunte o substitutie de specie.Nu exista nici un alt scriitor german in viata de a carui glorie postuma sa ma indoiesc mai putin. - Thomas Mann, 1 iunie 1939 Una dintre cele mai mari expresii literare pe care le-au imbracat nu numai epoca noastra, ci pur si simplu lumea si omul in genere. - Suddeutsche Zeitung, 1952Traducere din limba germana de Mircea Ivanescu...


14900 lei

În stoc
Omul fără însușiri

Omul fără însușiri

„Poate ca Musil, scriind epocalul său roman, are «un ochi în plus». «Epocal» nu e folosit aici numai în sensul unei performanțe artistice fără precedent, ci, urmând etimologia cuvântului (epoché – «oprire», «punct de la care începe coborârea»), în sensul suspensiei care preceda orice turnantă a istoriei. Ce se întâmplă când oamenii ajung să stea călare pe hotarul a două epoci? Robert Musil a descris, cu o sută de ani înainte de a începe, epoca în care trăim.Ulrich, «omul fără însușiri», este tânărul care ar fi putut fi genial, dar care își pierde năzuința de a fi din clipa în care află că a intrat într-o lume în care «geniali» pot fi și caii de curse, și boxerii, și tenismenii. În romanul lui Musil, tema prostiei invadează prim-planul scenei, dar tema ascunsă a romanului, opusă celei a prostiei, este tema genialității pierdute. Printre altele, Ulrich devine «omul fără însușiri» pentru că noua epocă în care istoria intră pe nesimțite îi sustrage criteriile genialității.Trăind pe ruinele vechilor valori, «omul fără însușiri» și-a pierdut certitudinea nucleului în jurul căruia se construiește orice personalitate. El privește la cei ce aleargă cu veacul ca la niște neoantropi care au luat Noul în brațe, fără să știe unde vor să ajungă. Această turnantă a istoriei este înspăimântătoare, pentru că pare să anunțe o substituție de specie.”..


11900 lei

Stoc epuizat
Vezi detalii
? Cauți o carte și nu o găsești pe site?

Alexandria îți recomandă