Fergal ar face orice ca să fie cel mai bun din tabăra dragonilor. Dar ceilalți dragoni nu par impresionați. Așa că nu e de mirare că nu reușește să-și facă niciun prieten. Cum va ieși oare din încurcătură?
Pentru Fergal, la fel ca pentru mulți copii, dorința de a-și face prieteni cu orice preț și de a fi acceptat de cei din jur poate fi, uneori, copleșitoare. Fergal își imaginează, în mod evident greșit, că singura cale de a plăcea este să fie cel mai bun – la toate și cu orice preț. Prin urmare, când i se ivește ocazia de a merge într-o tabără, își propune să impresioneze pe toată lumea cu abilitățile lui. Pentru asta, nu se sfiește să strice munca altora sau să trișeze. Iar rezultatul este exact opusul așteptărilor sale.
Cu ajutorul îndrumătorului din tabără, Fergal va primi un sfat esențial: nu este nevoie să fie cel mai bun pentru a fi plăcut de cei din jur. Tot ce trebuie să facă este să fie el însuși! Când nu s-a mai străduit și a început să se poarte așa cum simțea, nu cum credea că se așteaptă ceilalți, Fergal și-a făcut cu ușurință prieteni.
În această poveste ilustrată se ascunde, așadar, un miez educativ foarte important. Este firesc pentru un copil să treacă prin etapa în care să vrea să fie „primul” sau „cel mai bun” la toate. Acest comportament începe să se manifeste în jurul vârstei de patru ani și se ameliorează, de obicei, până la intrarea la școală. Copilul își formează acum identitatea și își clădește, cu ajutorul laudelor și încurajărilor, încrederea în sine. Cu toate acestea, țelurile fixate pot fi, adesea, nerealiste. Ce puteți face pentru a-l ajuta:
lăudați mereu efortul, nu neapărat rezultatul;
nu-l comparați cu alți copii;
încurajați-l să exerseze;
explicați-i importanța lucrului în echipă;
stimulați-l să se autodepășească, nu să-i învingă pe alții;
citiți împreună această carte!