Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu.
Românii: stigmat etnic, patrii imaginare

Românii: stigmat etnic, patrii imaginare

Ovidiu Pecican
  • 5900 lei
În stoc

Wishlist

La adapostul zidurilor manastirilor sau conacelor boieresti moldo-valahe, ale cancelariilor maghiare si ale palatelor voievodale s-a desfasurat timp de secole un razboi nevazut. Un razboi neobosit, subtil si crancen. Razboiul pentru origini. De unde venim? Cine a fost aici mai intai? Cine poate sa-si ceara drepturi si intaietate? Razboiul acesta este cu atat mai cumplit, cu cat unele cronici si documente, probabil maghiare, preluate si folosite si de unii cronicari romani, vorbesc despre venirea candva, tarziu, a romanilor ca talhari trimisi in ajutor ungurilor contra invadatorilor din estul salbatic. Oroare, rusine, ofensa, striga cronicarii si carturarii romani, care nu intarzie sa aduca ei insisi dovezi ale vechimii antice daco-romane si ale continuitatii romanilor in aceste locuri, ca scut contra pretentiilor politice si teritoriale ale vecinilor mai puternici. Dovezi pentru mandria care incepea sa fie nationala.

Volumul de fata este o analiza a tuturor acestor surse medievale si moderne, plasate in timp, spatiu si context cultural-politic. Este o scufundare in adancurile scrisului istoric central- si est-european; Ovidiu Pecican incearca sa ajunga la izvoarele care au iscat toate aceste controverse si lupte istoriografice timp de cateva veacuri.

Cine suntem? De ce originile romanilor sunt atat de obscure? Care sunt legendele si evenimentele istorice de la care au pornit primele cronici defaimatoare? E oare vorba despre rea-credinta, sau despre imaginatia scapata din frau a unor secretari si copisti din Evul Mediu? Care a fost rolul romanilor in apararea Regatului Ungar? Care sunt argumentele carturarilor „nationalisti“? Raspunsul la aceste intrebari si la multe altele, pe care nimeni nu si le-a pus pana acum, le aflam din paginile unei carti de istorie scrise ca o poveste fara sfarsit.


Etichete: Romanii, stigmat etnic, patrii imaginare, O cautare istorica, Ovidiu Pecican, Editura Humanitas, carte, Alexandria Librarii, promotie, librarie

Spune-ţi opinia

    Rău           Bun
Captcha

V-ar putea interesa și...


Istoria României. Stat și cultură (1866-2018)

Alexandria îți recomandă


Livrare rapidă
Livrare începând cu 48h

pentru comenzile date până în ora 12:00, în zilele lucrătoare, exceptând perioadele aglomerate de Sărbători legale.

Plată securizată
Plătești în siguranță

Acceptăm plata online cu cardul bancar sau poți achita coletul în momentul livrării.

Retur usor
Retur ușor

Ai dreptul să returnezi produsele în termen de 14 zile calendaristice de la primirea coletului.

Consiliere telefonică

Răspundem prompt! Sună-ne dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda de pe site-ul nostru. De luni până vineri (08:00 - 16:30) la 0734.738.924 sau 0786.102.784.