De ce-i iubim pe cei care ne fac rau ofera o explicatie geniala si plina de dramatism a motivului pentru care pacientul si codependentul se indragostesc pana peste cap de narcisisti egoisti si egocentristi, frumosi si deosebit de interesanti. Inca din zorii civilizatiei, barbatii si femeile au fost atrasi irezistibil in relatii romantice nu atat prin ceea ce vad, simt si gandesc, ci mai mult prin forte invizibile.
Cand indivizii din medii emotionale sanatoase se intalnesc, irezistibila „forta a iubirii“ creeaza o relatie durabila, reciproca si stabila. Codependentii si narcisistii patologici sunt invaluiti in mod similar intr-o stare de visare seducatoare; cu toate acestea, se vor trezi ulterior intr-un „balansoar“ dureros de dragoste, durere, speranta si dezamagire. Sufletul-pereche din visele codependentului va deveni narcisistul cosmarurilor lui. Cititorii vor intelege mai bine de ce acestia, in ciuda dorintei lor de iubire adevarata, se indragostesc fara speranta si dureros de partenerii care ii ranesc.
De ce-i iubim pe cei care ne fac rau ghideaza si inspira atat omul de rand, cat si profesionistul pentru a rupe cercul vicios al atractiei patologice.