Chiar înainte de nașterea lui Milkman, un bărbat încearcă să zboare, cu aripi din mătase albastră, de pe acoperișul spitalului albilor. De-a lungul romanului, povestea acestui straniu personaj se desfășoară caleidoscopic, plină de mituri, simboluri biblice, secrete stranii. Mama sa Ruth îl ține lipit de ea o vreme prea îndelungată, iar tatăl, Macon Dead, îl obligă să se implice de tânăr în afacerile cu proprietăți, îndemnându-și fiul să-i urmeze dorința de înavuțire. Ajuns la vârsta de 32 de ani și nemulțumit de viața, tot ce-și mai dorește Milkman este să plece în lumea largă. Însă nu poți lăsa în urmă fantomele trecutului.
Cântecul lui Solomon a fost recompensat în 1977 cu National Book Critics Circle Awards, câștigând în fața unei competiții extrem de onorante - formate din nume ca Philip Roth, Joan Didion, John Cheever -, și este considerat unul dintre cele mai bune romane de limbă engleză scrise în secolul XX.
„Morrison se mișcă cu ușurință înăuntrul și în afara vieților și gândurilor personajelor sale, desfătându-se cu diversitatea circumstanțelor și a personalităților și savurând sunetul vocilor acestora, bucurându-se în același timp și de vocea proprie, un ecou ce le dezvoltă pe celelalte.” (The New Yorker)
„Cărțile ei, în care patosul vindicativ e dublat de un talent uriaș de povestitoare, sunt traduse, cititite și comentate peste tot în lume, iar recursul la fantezie, la bogăția mitologică, la fel ca uzul foarte inspirat al empatiei au trasformat-o într-o scriitoare foarte iubită. Oricine s-a simțit exclus, ne-conform cu normele, nedreptățit, rebel, furios ori rănit a găsit în romanele lui Toni Morrison alinare, comfort și speranță, iar ficțiunea ei continua să inspire și să ofere un exemplu necesar și puternic.”