O CARTE DE STINS... SETEA DE CUNOAȘTERE!
Răspunzând unor întrebări frecvente legate de viața de zi cu zi (cum?, de ce?, de unde?, când?), cartea se dorește a fi un ghid practic care să-i ajute pe copii să descopere tainele universului, ale lumii animalelor și plantelor, precum și pe cele ale corpului omenesc.
Conținutul acestei lucrări vine să completeze cunoștințele de cultură generală pe care elevii le dobândesc pe parcursul anilor de studiu din ciclul primar, fiind un excelent auxiliar atât pentru educatori, cât și pentru părinți.
Copiii au o mie de întrebări, iar Cum?, De ce?, De unde? sau Când? sunt așa, doar câteva dintre ele. Curioși și isteți cât se-arată pe la școală - atât de curioși, că învățătorului, pur și simplu, nu-i mai ajunge ora că să le răspundă și atât de isteți, că, nici nu se lămuresc bine cu un lucru, și sar și scormonesc cu o sumedenie de întrebări pe seama altuia -, dar și pe-acasă, nu-i oare păcat să-i expediezi, trantindu-le drept răspuns un De-aia! sau un Nu știu! Sigur, nu văd niciun învățător făcând așa ceva, dar, între noi fie vorba, pe-acasă, în familie, tot se mai întâmplă să se petreacă câte o scenă că asta.
Nu încape nici o îndoială că autoarele cărții - învățătoare, cu o bogată experiență la catedră, dublată de preocuparea permanentă de a oferi elevilor repere solide în formarea caracterelor și consolidarea cunostitelor de cultură generală (Vasilică Gheorghiu este autoarea lucrărilor Matematică hazlie, Sinteze de cultură generală pentru clasele I-IV și Cultură generală pentru ciclul primar) - de aici au și pornit în întreprinderea lor. Nu-i mai puțîn adevărat că intenția și generozitatea lor a fost și aceea de a oferi celorlalți dascăli o sursă aducătoare de varietate în muncă cu elevii.
Una peste alta, cartea lor, rezultat al unei munci de documentare dintre cele mai serioase și mai acoperitoare tematic (astronomie, geografie, științele naturii, biologie, anatomie și fiziologie, istorie și atâtea altele), aduce suplimente substanțiale de cultură generală, întregind fericit ceea ce se învață în clasa.
Suma de texte echilibrat concepute, într-un limbaj adecvat vârstei și dezvoltării intelectuale ale micilor învățăcei, cartea reușește să-i pună pe gânduri, să le stârnească curiozitatea și, în definitiv, să-i facă să n-o mai lase din mâna. Lucrurile serioase se împletesc cu notă de umor în care sunt relatate sau explicate, iar volumul intretese inspirat mulțimea cunoștințelor asimilate din diferite domenii, adancindu-le, făcându-i pe elevi să conștientizeze varietatea lumii înconjurătoare și, de ce nu, să vrea să știe tot mai multe despre ea.
Culmea e că o asemenea carte are ceva nou de oferit și de împrospătat prin cunoștințele de cultură generală chiar și acelor dintre părinți care ar fi iute tentați să pună capăt curiozității odraslei cu neinspiratele De-aia! sau Nu știu! Ceea ce s-ar traduce prin faptul că, decât vorbele cu pricina, mai bine de ținut cartea asta prin casă și de trimis copilul la cititul ei sau, și mai bine pentru toată lumea, de citit alături de el. Zău că toți s-ar alege cu ceva folositor de prin ea!